Nyheder

Kære medlemmer af FAST

Hermed indkaldelse til årets generalforsamling onsdag den 19. marts 2025, kl. 19.00 i mødelokale 2 og 3, Thylandsvej 37, Thisted Sygehus.

Har du endnu ikke fået betalt kontingent, kan dette ske via MobilPay 541009  eller via bankoverførsel til foreningens konto i Sparekassen Thy 9090 0004571150. Husk altid at oplyse navn, mailadresse og tlf.nr.

Vi glæder os til at se dig.

Dagsordenen til generalforsamlingen samt vedtægter er vedhæftet.

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2025/02/Generalforsamling-i-FAST-onsdag-den-19.-marts-2025-1.pdf

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2025/02/Vedtægter.pdf

 

 

FAST

Nyhedsbrev nr. 18, december 2024.

Sundhedsreformen er godt nyt for Thisted Sygehus.

Reformen er godt nyt for sygehuset i Thisted. Der skal investeres i de mindre akutsygehuse, som Thisted er en af, og sikres udvikling i det lokale og nære sundhedsvæsen. Det bliver i aftalen slået fast, at alle 21 akutsygehuse skal bevares og udvikles.
Vi bliver i Thy og på Mors en del af ”Sundhedsråd Limfjorden”. Det kommer til at bestå af 9 regionspolitikere og 8 kommunalpolitikere. Både Morsø og Thisted kommuner bliver repræsenteret i udvalget. Rådet skal varetage driften af det nære sundhedsarbejde og sikre,  at der er god sammenhæng mellem det arbejde som praktiserende læger, kommunerne og hospitalerne varetager.

2024 – et godt år for Thisted Sygehus.

Vi kan her ved årets afslutning se tilbage på et godt år for Thisted Sygehus og for de borgere der bor i sygehusets optageområde.
– Den besparelse, der var lavet på det ortopædkirurgiske område, blev ved budgetlægningen for
2025 rullet tilbage, så der igen vil være ortopædkirurger på sygehuset 7-24.
– Der er i løbet af 2024 genindført visitation på det organkirurgiske område, så patienter ikke skal
køres til Aalborg for at blive undersøgt, som det har været tilfældet siden 2016.
– Med virkning fra 2025 vil patienter med øjensygdommen ”Våd AMD” kunne få den helt
nødvendige månedlige indsprøjtning i Thisted og dermed undgå køreturen til Aalborg.
Og vi kan i FAST se tilbage på et år med gode og positive dialogmøder med Morsø og Thisted kommuner, de lokale regionsrådsmedlemmer, regionsrådsformanden og med hospitalsledelsen.

Udfordringer.

Selv om FAST er et godt sted, og oplever at have en rigtig god kontakt med både politikere og hospitalsledelse, så har der også været udfordringer i 2024. Erik Holm, der har været formand for foreningen siden starten i 2016 blev uventet indkaldt til Regionsrådet på grund at et medlems sygdom. Det betød, at bestyrelsen måtte gennem en ny konstituering, da det ikke er hensigtsmæssigt, at formanden for FAST samtidig er medlem af Regoionsrådet.
Ny formand for FAST er den hidtidige næstformand Mai-Britt Klitgaard-Nielsen, Sennels. Ny  næstformand er Jan Krogh, Klitmøller. Erik Holm fortsætter i bestyrelsen, men som menigt medlem. Annette Hegnhøj, Thisted, er fortsat sekretær og Astrid Christensen, Thisted, kasserer og medlemsansvarlig.

En opfordring.

Flere af bestyrelsens medlemmer finder, at tiden er ved at være inde til at nye kræfter skal til. Derfor denne opfordring til alle medlemmer: Vil du give en hånd med som bestyrelsesmedlem, så vil det blive hilst meget velkommen. Du er velkommen til at kontakte bestyrelsesmedlemmer, for at høre nærmere om arbejdet i bestyrelsen.

Tak for i år.

Bestyrelsen vil ønske alle en god jul og et godt nytår med tak for opbakningen i 2024.
Med venlig hilsen
Bestyrelsen

Offentligt møde Hotel Vildsund Strand fredag den 27. september kl. 16-18

med tidligere sundhedsminister Bertel Haarder

DEBATMØDE: Skal vi kunne alt det, vi kan i sundhedsvæsenet?
Det er et af de spørgsmål, Bertel Haarder (V),  som blandt andet tidligere sundhedsminister vil tage fat på ved et debatmøde på Hotel Vildsund Strand fredag den 27. september kl. 16-18.

Bag mødet står støtteforeningen FAST, Fremtidens Akut Sygehus Thisted. Bertel Haarder var indenrigs- og sundhedsminister fra februar 2010 til oktober 2011. Efter 45 år på Christiansborg valgte den nu 80-årige politiker ikke at genopstille ved det seneste folketingsvalg.

Men han har ikke sluppet sit samfunds-engagement, og han indleder mødet med at fortælle om sine mange år med skiftende ministerposter. Haarder vil undervejs komme ind på sine oplevelser som sundhedsminister, bl.a. spørgsmålene om liv og død, pinefulde dødsudsættelser og neonatal-afdelingerne.

Han vil også stille det kontante spørgsmål: “Skal vi altid gøre, hvad vi kan, for at bevare liv?”

– Og det er virkelig centralt i en tid, hvor sundhedsvæsenet kan mere end nogensinde, men hvor det også er presset både på de økonomiske og faglige ressourcer, siger Erik Holm, formand for FAST.

Høringssvar fra FAST om Sundheds-strukturkommissionens rapport

Hvem er FAST?

FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted – er en folkeoplysende forening, der har til formål at støtte op om Aalborg Universitetshospital, Thisted. Vi arbejder for at fastholde og udvikle sygehuset i Thisted som akutsygehus. 

Fremtidens sundhedsvæsen, set fra borgernes synsvinkel.

Sundhedsvæsnet har til opgave at sikre borgernes sundhed, og stille behandlingstilbud til rådighed, når der er brug for dette. For FAST er det vigtigt, at borgerne i alle dele af landet skal have lige adgang til sundhedsydelser.

Hvilken struktur man politisk ender med at vælge for sundhedsvæsenet, er set fra vores borgersynsvinkel ikke så vigtig. Det afgørende er, at borgerne – også i Nordvestjylland – har adgang til et sammenhængende og bæredygtigt sundhedstilbud, på samme niveau som i andre dele af landet.

Aalborg Universitetshospital, Thisted. Nærhed giver tryghed.

Sygehuset i Thisted er helt centralt for sundhedsvæsnet i Nordvestjylland. Det er et afgørende led i fødekæden som uddannelsessted for kommende medarbejdere, der skal sikre kvalificeret og lige adgang til et velfungerende sundhedsvæsen, – også geografisk set.
Sygehuset i Thisted har gennem de seneste år vist, at også mindre akuthospitaler kan levere en kvalitet, der er i top. Fødeafdelingen og skopiafdelingen på hospitalet er blevet kåret til Danmarks bedste, og dagkirurgisk afsnit modtog i foråret 2024 ”Patienternes pris” i Region Nordjylland.
Akutsygehuset i Thisted ligger ca. 90 km fra andre akutsygehuse. For borgernes tryghed og oplevelse af ligeværd i sundhed er det afgørende vigtig, at der også i fremtidens sundhedsvæsen er et akutsygehus i Thisted. Nærhed giver tryghed.
Det gælder ikke mindst omkring fødsler, og for ældre borgere, der udgør en stor del af patienterne på sygehusene.
Region Nordjylland arbejder med ”Hjemmeindlæggelser”. Det er et godt tiltag, som bør fremmes mest muligt i fremtidens sundhedsvæsen, – ikke mindst i tyndt befolkede områder, hvor der for nogle borgere er langt til sygehuset.
Endelig er det vigtigt både for borgerne og erhvervslivet, at man kan komme til ambulant kontrol og behandling i nærområdet.

Sammenhæng og digitalisering i sundhedsvæsnet.

Når en borger går fra at være borger til at være patient, skal vedkommende ofte i kontakt med både sin praktiserende læge, kommunen og sygehuset. Det giver udfordringer, og borgeren oplever nogle gange at lande mellem to stole.
Det bør være en del af fremtidens sundhedsvæsen, at borgeren følges bedre på vej gennem, ”systemet” når han/hun bliver patient. Det vil give øget tryghed for borgeren/patienten, og også sikre at handlingsplaner informeres og effektueres gennem systemet.
Alle dele af sundhedsvæsnet skal fremover kunne tale digitalt sammen, og alle borgere skal kunne få en e-konsultation både med sin egen læge og læger, der har behandlet vedkommende på sygehuset.
Det er – også i denne sammenhæng – vigtigt, at almen praksis bliver fuldt ud dækket at praktiserende læger, som kender patienten, og er med til at skabe større tryghed og sammenhæng i et patientforløb.

Nærdemokrati i sundhedsvæsenet.

Det er vigtigt at de, der træffer beslutninger om hospitalets drift og udvikling er i kontakt med borgerne i det område, som sygehuset betjener.
FAST lægger i sit arbejde vægt på at have en god, anerkendende og løbende dialog med Nordjyllands Regionsråd, kommunalbestyrelserne i Thisted og Morsø Kommuner og hospitalets ledelse. Vi oplever at dialogen er med til at kvalificere det arbejde FAST laver, – og giver inspiration til politikerne og hospitalsledelsen.
Det er vigtigt at beslutningsprocesser omkring sygehusene ikke centraliseres mere end det er tilfældet i dag. Sundhedsvæsnet er til for borgerne, og de skal opleve at det er nemt at komme i kontakt med beslutningstagerne. På den måde udvikles demokratiet i sundhedsvæsnet.

En decentral struktur er nødvendig for ligeværd i sundhedsvæsnet.

Uanset hvilken struktur-model der vælges politisk, så SKAL der fortsat være et akutsygehus i Thisted. Og i en overskuelig fremtid bør der etableres et hospice i
Thy-Mors området, så lighed i sundhed også på dette område sikres.

Der vil altid være flere lokale sundhedstilbud i tæt befolkede områder end i tyndt befolkede. Men der skal være adgang til de basale sundhedsmæssige ydelser for alle borgere, uanset hvor i Danmark man er bosat. I den sammenhæng spiller Aalborg Universitetshospital, Thisted, en helt afgørende rolle.

Nyhedsbrev nr. 17, juni 2024.

Sundhedsstruktur.

Sundhedsstruktur-kommissionens forslag til ny struktur i sundhedsvæsnet er lige nu i høring. FAST indsender et høringssvar. Det kommer til at understrege, at uanset hvordan en ny struktur kommer til at se ud, så skal den bygge på nærhed og på sammenhæng mellem praktiserende læger, kommunerne og sygehusene. Og det er afgørende, at der er demokratisk indflydelse på sundhedsvæsnet fra nærområderne.
Høringssvaret skal laves i løbet af sommerferien og indsendes senest den 6. august.

Skal vi kunne alt de vi kan i sundhedsvæsnet?

I sundhedsvæsnet sker der lægevidenskabelige og plejefaglige udviklinger, som sikrer at liv kan reddes og forlænges. Og medicinalindustrien udvikler nye produkter, der understøtter dette, og giver nye behandlingsmuligheder.
Det gør det mere og mere påtrængende med en etisk diskussion om, hvor meget der skal sættes ind for f.eks. at forlænge livet for uhelbredelig syge.
FAST har inviteret tidligere sundhedsminister Bertel Haarder til at holde et foredrag om emnet: ”Skal vi kunne alt det vi kan i sundhedsvæsnet?”. Det har han sagt ja til, og holder et oplæg om emnet ved et fyraftensmøde på Hotel Vilsund Strand, fredag den 27. september 2024 kl. 16.00 – 18.00. Reserver datoen og tidspunktet. Der kommer nærmere om mødet efter sommerferien.

Et godt uddannelsessted.

Sygehuset i Thisted er et af landets mindste akutsygehuse. Det giver udfordringer, men betyder også, at de lægestuderende, der kommer på sygehuset oplever, at de får mulighed for at komme i berøring med en bredere vifte af opgaver, end der er mulighed for på større og mere specialiserede sygehuse. Sygehuset i Thisted er derfor et af de mest populære sygehuse, at få lov at uddanne sig på.
Det er endvidere den seneste tid blevet lettere for sygehuset at rekruttere både læger og plejepersonale. Det hænger måske sammen med, at gode oplevelser under uddannelsen gør det mere nærliggende at søge job som færdiguddannet samme sted.

Foreningsnyt.

Tidligere i år døde bestyrelsesmedlem Irene Vils. Hun var med i foreningen fra starten i 2016, og har været et stort aktiv for FAST. Æret være hendes minde.
Ved generalforsamlingen i år ønskede Ingrid Ravn Nielsen, Thisted, ikke at fortsætte i bestyrelsen. I stedet er nyvalgt Erik Odgaard, Thisted. Tak til Ingrid for indsatsen i foreningen, og velkommen til Erik. Astrid Christensen er ny kasserer i FAST efter Lisbeth Brun, der ikke ønskede at fortsætte på posten.

Nyhedsbrev nr. 16. april 2024.

Til lykke til sygehuset.

Vi har prøvet det før, men vi bliver aldrig trætte af det: At ønske sygehuset i Thisted til lykke med en opnået anerkendelse. Her i 2024 er fødeafdelingen for 2. år i træk blevet kåret til Danmarks bedste. Og i år er afdelingen, der laver skopier, med på listen over Danmarks bedste. Samlet set er sygehuset kåret til landets næst-bedste mindre sygehus.
Til Lykke, –  og tak til alle på sygehuset, der er med til igen og igen at skabe de flotte resultater.

Organkirurgisk visitation tilbage til Thisted.

Efter 8 års fravær vil der igen være organkirurgisk visitation på sygehuset i Thisted fra den 1. august 2024. Det har stået på FASTs ønskeseddel siden lukningen af organkirurgien den 13. juni 2016.
Det betyder at borgere fra Thy og Mors med ondt i maven ikke længere vil blive kørt til Aalborg for at blive undersøgt, men kan blive det i Thisted. Nogle vil stadig skulle videre til Aalborg for at blive opereret, men langt de fleste kommer til at spare turen til Aalborg.

Ny funktionsplan – nye udfordringer.

I den nye funktionsplan, Regionsrådet har vedtaget for at skabe balance i økonomien, betaler Thisted sygehus en forholdsvis stor del af regningen. Alle sygehusene skal spare 4%, hvilket i sig selv er en meget vanskelig opgave, når der naturligvis ikke må gås på kompromis med patientsikkerheden.
Men dertil kommer så, at den akutte ortopædkirurgi på Thisted Sygehus bliver skåret væk i aften – og nattetimerne 18.00 – 08.00.

Manglende perspektiver for sygehusets fremtid.

FAST har flere gange efterlyst, at Regionsrådet laver en mere langsigtet plan for fremtidens akutsygehus i Thisted. Hvor er vi på vej hen med sygehuset? Det er ikke nok at sige, at der skal være et akutsygehus i Thisted. Der er brug for at både borgere og ansatte kender til fremtidsplanerne. Bliver flere funktioner beskåret? Kommer der nye funktioner til? Hvordan vil ambulatorievirksomheden i Thisted blive udbygget?
Svarene på disse og mange andre spørgsmål har stor betydning for sygehusets muligheder for at kunne rekruttere og fastholde personale, og naturligvis også for borgerne, der forventer samme sundhedsmæssige servive som de øvrige borgere i regionen.

Ønske fra FAST: Behandling af øjensygdommen AMD i Thisted.

Borgere fra Mors og Thy med øjensygdommen ”Våd AMD” skal i dag hver måned køre til Aalborg for at få en indsprøjtning. Det er nødvendigt, at der er en medhjælper med, for umiddelbart efter indsprøjtningen må patienten ikke køre bil. Det betyder at to personer skal bruge adskillige timer på landevejen hver måned for at få den nødvendige behandling. Vi håber at der i løbet af 2024 findes en løsning, så en enkelt behandler og ikke adskillige patienterne skal bruge tid på landevejene i Nordjylland.

FAST´s høringssvar til materialet ”Gennemgang af udvalgte områder i Region Nordjylland 2024 – Høringsversion.”

1.Generelle bemærkninger.

Ø-status.
Med den Ø-status, der fra centralt hold er givet akutsygehuset i Thisted, må der gives Thisted-matriklen særlige driftsvilkår, så hospitalet fortsat kan leve op til sin rolle som akuthospital for den vestlige del af Region Nordjylland.
Det er vigtigt, at der også i fremtiden er et akuthospital i Thisted, og at hospitalets status ikke undermineres ved at funktioner gradvist fjernes fra det.

 Profilplan 2021 – 2025.
I ”Profilplan 2021 – 2025” fremgår om hospitalet i Thisted:                                                                                                                                               ”Thisted fungerer som akuthospital med medicinske og kirurgiske hovedfunktioner, herunder ambulant udredning samt fødsler. Med visionen for ”Fremtidens Thisted” er der særligt fokus på, at borgerne, og især dem fra Thy-Mors området, skal opleve et nært og trygt sundhedstilbud, der leverer høj kvalitet og patientsikkerhed som en del af et samlet sundhedsvæsen, der er baseret på nye veje for samarbejde, organisering og tilrettelæggelse af patientforløb på tværs af sektorer. Kerneopgaverne er hospitalets fundament. Samlet skal de skabe et solidt og bæredygtigt akuthospital, hvor patientbehandling, kvalitet og patientsikkerhed er i top.”
FAST forventer, at Regionsrådets udtrykte ambitioner i ”Profilplan 2021 – 2025” fortsat er gældende, og at de vil danne grundlag for udviklingen af hospitalet.

Borgerne i centrum.
Det udsendte forslag fokuserer på optimering af driften på nogle udvalgte områder, set fra hospitalsvæsnets side. Der savnes i materialet flere overvejelser over virkningen af de foreslåede ændringer set fra borgernes synsvinkel.
Inden der træffes endelig beslutning om iværksættelse af forslagene, bør der foretages en vurdering af virkningerne af de foreslåede ændringer for borgerne. 

Perspektivplan.
Hospitalet i Thisted har de seneste år oplevet mange ændringer. Af hensyn til både borgerne og til fastholdelse og rekruttering af personale bør der laves en ”Perspektivplan” for sygehuset i Thisted.
Hvor er vi på vej hen?
Hvad kan borgerne og de ansatte forvente at finde på Thisted-matriklen om 5 år?

Økonomi.
Der savnes i materialet en oversigt over de besparelsesrammer, som de enkelte enheder skal opnå som led i tilpasningen af den regionale økonomi (4%-rammen). En økonomisk oversigt vil være med til at vise, at det ikke alene er de mindre og fjerneliggende enheder, der skal bidrage til den økonomiske genopretning af regionens økonomi.
Det fremgår af høringsmaterialet at ”De frigjorte midler fastholdes inden for hospitalernes budgetramme og vil bidrage til at hjælpe hospitalernes mod en strukturel balance”. (Side 3)
Dette opfatter vi i FAST som en form for minimums ”driftsgaranti” i en årrække.

Brug for fokus på interne procedurer i sundhedsvæsnet.
Patienter oplever undertiden at prøver og undersøgelser, der er foretaget som forberedelse til en behandling eller indlæggelse èt sted i sundhedsvæsnet, laves igen når patienten overflyttes til et andet hospital eller en anden del af sundhedsvæsnet.
Det tyder på, at der er brug for et kritisk blik på procedurer i sundhedsvæsnet.
Der bør med jævne mellemrum ses på eksisterende procedurer med henblik på at få fjernet uhensigtsmæssigheder. Det ville være godt, hvis den nye funktionsplan følges op af et ”procedure-check” i sundhedsvæsnet.

 

2.Bemærkninger til konkrete forslag i materialet.

Organkirurgisk visitation i Thisted.
Af materialet fremgår at ”På det organkirurgiske område vil der fra august 2024 være akut organkirurgisk visitation i Thisted”. (Side 4). Det oplyses, at det forventes, at cirka 2/3 af patienterne vil kunne udredes uden operation i Thisted, mens 1/3 fortsat vil skulle opereres i Aalborg.
Det er et godt tiltag. Men det er afgørende vigtigt, at der følger økonomi med, så det nye tiltag ikke skal finansieres ved at beskære andre funktioner på hospitalet.
I tilknytning til indførelsen af visitation på det organkirurgiske område i Thisted, bør der tages stilling til, hvordan dette leder frem til den genetablering af akut organkirurgi i Thisted, som er Regionsrådets ambition, jævnfør ”Profilplan 2021 -2025”.

Ingen akut ortopædkirurgi om natten. Hvad er perspektiverne?
Det foreslås i materialet, at den nuværende døgndækkende tilstedeværelse af ortopædkirurgisk speciallæge i traumatologi reduceres til tidsrummet kl. 08.00 – 18.00 med henblik på at sikre en mere effektiv drift.

FAST finder det beklageligt at der sker en beskæring af den akutte ortopædkirurgiske indsats på sygehuset i Thisted.
Hvis beskæringen gennemføres, er det vigtigt, at der tages stilling til perspektiverne på længere sigt.

Det er bekymrende, når det i høringsmaterialet bemærkes at ”Udgangspunktet er derfor, at afdelingen må uddanne egne speciallæger, hvis funktionen skal varetages som led i almindelig dagtjeneste, hvilket vurderes at kunne ske inden for et tidsperspektiv på 2-3 år. En mulighed vil være, at der i en mellemliggende periode forsøges indgået en ny aftale med FAS om varetagelse af funktionen i Thisted i det reducerede tidsrum kl. 08.00-18.00. (Side 11 øverst)
Det giver usikkerhed om, hvad der sker, hvis ikke afdelingen i Thisted kan uddanne egne speciallæger, og der ikke kan indgås en aftale med FAS. Den usikkerhed bør fjernes.

Hvis ortopædkirurgien i Thisted beskæres som foreslået, er der brug for et klart og tydeligt budskab fra Regionsrådet om, at beskæringen ikke er første skridt på vejen mod en nedlæggelse af den akutte ortopædi i Thisted.
Historisk set er der en risiko for at en funktion, der alene er i drift 08.00 – 18.00, gradvist bliver beskåret yderligere. Det må ikke ske.

Øget effektivitet på samhandelsområdet.
I materialet nævnes at ”På samhandelsområdet fastholdes fokus på at øge effektiviteten på egne hospitaler, således at patienter kan tilbydes behandling i egen region, hvilket vil medføre mindre brug af både det interregionale område samt privatområdet”. (Side 4).
Det er en oplagt ting at fokusere på. Men konsekvensen må ikke blive, at der kommer til at opstå situationer, hvor borgere får væsentligt længere til behandling end i dag. Der bør laves en beskrivelse af, hvilke konsekvenser ændringerne på samhandelsområdet forventes at få for patienterne.

Revision af regionens nuværende palliationsplan.
Af materialet fremgår at ”Det er besluttet at regionens nuværende palliationsplan skal revideres” (Side 4).
Med den afstand, der fra Thy og Mors er til andre akuthospitaler og til et Hospice i Nordjylland, så SKAL der efter revideringen under alle omstændigheder være et godt palliativt tilbud knyttet til hospitalet i Thisted.
Samtidig vil FAST opfordre til, at der i forlængelse af revideringen af ”Palliationsplanen” ses nærmere på de muligheder borgerne i Nordjylland har for at komme på Hospice. Der mangler på nuværende tidspunkt et Hospice i den vestlige del af regionen.
Det er ikke regionens opgave at etablere det Hospice, der mangler i den vestlige del af regionen. Men det vil være værdifuld med en opbakning fra Regionsrådet til de ”Hospice-planer”, der for tiden arbejdes med for at stille borgerne i den vestlige del regionen mere lige med borgerne i den øvrige del af Regionen.

3.Konklusion.

Eventuelle ændringer i driften på akuthospitalet i Thisted skal ske med afsæt i Regionsrådets ambitioner i ”Profilplan 2021 – 2025”.
Eventuelle ændringer skal ske med blik for de konsekvenser, de har for borgerne, – og naturligvis først og fremmest med øje for patientsikkerheden.
Uanset hvilke ændringer Regionsrådet beslutter at foretage, er det afgørende, at der er klare og entydige perspektiver i de ændringer, der laves.
Disse perspektiver savnes i materialet. Det skaber utryghed om, hvor er vi på vej hen.
Sygehuset i Thisted er et akuthospital. Af hensyn til nærheden, trygheden og ligheden i sundhedsvæsnet, må denne status ikke undermineres ved at funktioner gradvist fjernes fra hospitalet.

                                                                                                                 

Generalforsamling i FAST, torsdag den 21. marts 2024, kl. 19.00.

Der indkaldes til generalforsamling i FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted – torsdag den 21. marts 2024 kl. 19.00 i sygehusets mødelokaler, Thylandsvej 37 i Thisted.

Dagsorden.

1. Valg af dirigent.
2. Valg af referent og stemmetællere.
3. Bestyrelsens beretning.
4. Forelæggelse og behandling af revideret regnskab.
5. Behandling af indkomne forslag.
Bestyrelsen foreslår, at foreningen får et nyt navn, og at formålet justeres på
baggrund af den udvikling som er sket de seneste år.
Bilag med forslag til ændringer er vedhæftet.
6. Fastsættelse af kontingent.
Bestyrelsen foreslår uændret kontingent på 100 kr. årligt for personligt
medlemskab og 500 kr. for virksomheder, institutioner og foreninger.
7. Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter.
På valg til bestyrelsen er Mai-Britt Klitgaard Nielsen, Jan Krogh, Hanne Haaning og
Hanne Korsgaard.
Valg af 2 suppleanter: Nuværende suppleanter er Ingrid Ravn Nielsen, Thisted
(1. suppleant), og Astrid Christensen, Thisted (2. suppleant).
8. Valg af revisor og suppleant.
Nuværende revisor er Tage Legaard.
Jens Roesgaard er revisorsuppleant.
9. Eventuelt.

Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal – i digital eller papir-   form – være formanden i hænde senest torsdag den 7. marts 2024.
Mail: erik.holm@hotmail.dk  Papirspost: Helshagevej 54, 7730 Hanstholm

Med venlig hilsen

Bestyrelsen

Januar 2024

FAST har udarbejdet et notat om Fremtidens Akutsygehus i Thisted

Notatet er sendt til Regionsrådsmedlemmer i Region Nordjylland, Kommunalbestyrelsesmedlemmer i Thisted og Morsø Kommuner, og Hospitalsledelsen for Aalborg Universitetshospital, Thisted.
Baggrunden for notatet er, at en ny funktionsplan for hospitalerne i Nordjylland er
under udarbejdelse.
Vi kender endnu ikke indholdet i den ny funktionsplan, så notatet skal alene ses som et bidrag til at klargøre den rolle som sygehuset i Thisted spiller – og meget gerne fortsat skal spille – for borgerne og sundhedsvæsnet i området,  og egnens erhvervsliv.

Fremtidens akutsygehus i Thisted.

Baggrunden for dette notat er, at en ny funktionsplan for hospitalerne i Nordjylland, er under udarbejdelse.
I løbet af årene har hospitalet i Thisted gennemgået mange forandringer for at imødekomme skiftende behov og udviklinger. Det er både naturligt og nødvendigt.
Afgørende for FAST er, at borgerne på Mors, i Thy og Vester Hanherred, – på lige fod med borgerne i den øvrige del af Region Nordjylland – skal have mulighed for kvalificerede og specialiserede tilbud inden for undersøgelse, behandling og pleje.
En ny funktionsplan bør sikre en konsolidering og styrkelse af det nuværende hospital i Thisted, så det fortsat kan være en af grundpillerne i sundhedsvæsnet i Thy, Vester Hanherred, og på Mors.
Et velfungerende hospital i Thisted er en væsentlig del af rammevilkårene for erhvervslivet på egnen. Et erhvervsliv præget af mange produktionsarbejdspladser, samt arbejdspladser indenfor landbrug og fiskeri.

Ved udarbejdelsen af en ny funktionsplan for sygehuset i Thisted, skal der være opmærksomhed på den Ø-status, hospitalet har, i kraft af sin særlige beliggenhed. Den nye funktionsplan skal have fokus på at konsolidere hospitalets kerneopgaver inden for følgende områder:
• Visitation inden for akut sygdom og skade.
• Udredning og behandling ved akut sygdom eller kronisk sygdom og skade.
• Planlagt behandling og operation inden for afgrænsede felter af specialer.
• Udredning i henhold til udredningsretten og dele af kræftpakkerne.
• Ambulant udredning og behandling af såvel voksne, børn og unge.
• Fødselsfunktion.

Hospitalet skal kunne servicere de mange, der har brug for akut udredning ved sygdom, fødsler, kontroller ved kroniske sygdomme, planlagte operationer og efterbehandlinger.
Et velfungerende akuthospital er en meget vigtig del af det nære sundhedsvæsen i samarbejde med praktiserende læger og det kommunale sundhedsarbejde. Hospitalet skal fremover være det mest digitaliserede hospital i Region Nordjylland. Det vil forbedre borgernes mulighed for lokal udredning og behandling, – og øge effektiviteten og produktiviteten på hospitalet.

Nyhedsbrev nr. 15. oktober 2023.

Udfordringer forude.

De danske regioner mangler 2,5 mia for at få driften i 2024 til at hænge sammen. Med finansloven blev der bevilget 350 millioner
til at klare udfordringerne. Det bliver meget svært.
For Region Nordjylland ser det endnu sværere ud. Regionen ser ud til at ende med et underskud på 280 mil. i 2023. Så her er vi bagud allerede inden det nye år starter.

Budgetforlig

Regionsrådet har indgået et budgetforlig som indebærer, at der skal laves en ”Funktionsanalyse”.
Dermed må vi forvente, at ”Profilplan 2021 – 2025”, bliver  ændret. Profilplanen fastlægger, hvad vi som borgere kan forvente af service på sygehusene.
Kommissoriet for funktionsanalysen fastlægger, at der skal ses på en række områder: Det medicinske, det ortopædkirurgiske, det organkirurgiske, øre-, næse-, halsområdet, –  og palliation. Det bliver meget omfattende, – og  samtidig hastende på grund af den vanskelige økonomiske situation Region Nordjylland står i.
Allerede i februar 2024 skal Regionsrådet tage beslutning om, hvilke forandringer der skal ske med sundhedsvæsnet i vores region.

Fødsler ikke med i analysen.

Fødselsområdet er IKKE nævnt som noget af det, der skal analyseres nærmere. Det ser derfor ud til, at netop dette område ikke vil blive underkastet større ændringer. Det er godt nyt for de fødende i den vestlige del af regionen. Fødeafdelingen i Thisted er blevet kåret til landets bedste.

Det lokale erhvervsliv og sygehuset.

I bestyrelsen for FAST arbejder vi lige nu med at få et bedre indblik i, hvad akutsygehuset i Thisted betyder for erhvervslivet på Mors og i Thy. De gange vi har haft brug for opbakning fra konkrete virksomheder, har FAST mødt stor velvilje. Det er vi glade for. Men det vil være godt med et mere klart billede af, hvad et lokalt akutsygehus mere generelt betyder for det lokale erhvervsliv. Vi vil derfor i den kommende tid gå i dialog med arbejdsmarkedets og erhvervslivets organisationer i Thy og på Mors, og med de kommunale erhvervschefer for at få klarlagt, hvordan man fra mere generelt ser på værdien af et velfungerende akutsygehus i vores område. Det kan få værdi, når der i regionale sammenhænge skal snakkes udvikling af sygehuset i Thisted.

Flere ambulatorier, – ja tak.

Sygehuset har en meget stor aktivitet på ambulatorieområdet. Mange Morsingboer og Thyboer
kommer til behandling og til kontrol med kroniske sygdomme på sygehuset i Thisted. Det er vigtigt for den enkelte borger, at man ikke skal køre meget langt for at få foretaget en kontrol, der måske er overstået på få minutter. Og ambulatorierne i Thisted er vigtige for erhvervslivet. Medarbejdere spares for lange og tidskrævende køreture til den østlige del af regionen.
I FAST presser vi på for at få udvidet ambulatorievirksomheden mest muligt i Thisted.
Vi anerkender, at der de seneste år har været en god udvikling på området, men situationen kan blive endnu bedre med flere ambulatorier i Thisted.

Med venlig hilsen
Bestyrelsen

Giv regionerne en fair chance.

Stigende udgifter til medicin og inflation har slået hul i kassen hos Region Nordjylland, – og de 4 andre regioner.
Der mangler 2,5 milliarder kroner. Regeringen mener at en ekstrabevilling på 375 millioner kroner må kunne klare problemet. Det kan det ikke.
I støtteforeningen FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted – ser vi med bekymring på den situation, Region Nordjylland bliver bragt i, hvis ikke staten træder til og kompenserer Regionerne for de udgifter, som de ikke har haft mulighed for at tage højde for.
Region Nordjyllands stigende udgifter til medicin og inflation kommer oven i overskridelser på byggeriet af det nye Aalborg Universitetshospital.

Besparelser eller service.

Der skal flere penge til fra Christiansborg.
Åbner regeringen ikke kassen, vil Nordjyllands Regionsråd stå i en meget vanskelig situation. Det er ikke muligt på en og samme tid at gennemføre store besparelser og opretholde de sundhedstilbud, som borgerne mødes med nu, også i de tyndt befolkede områder af regionen.

Thisted Sygehus i særlig situation.

Skiftende regeringer og Regionsrådet i Nordjylland har indtil nu prioriteret at have et relativt decentralt sygehusvæsen i Nordjylland med akutsygehuse i Aalborg, Hjørring og Thisted. Tak for det. Men skal der findes mange millioner i besparelser, så bliver opgaven med at bevare og udbygge et decentralt sygehusvæsen vanskelig.
I erkendelse af den særlige geografiske beliggenhed, Thisted Sygehus har, er der fra statens side givet ”Ø-status” til sygehuset. Det er på linje med Bornholms hospital i Rønne og hospitalet i Nykøbing Falster. Det indebærer, at der i Thisted skal kunne tilbydes behandlinger, som ellers kræver et større befolknings-underlag. Det koster naturligvis ekstra at opretholde mindre enheder. Det skal der gives de nødvendige bevillinger til.

Decentralt sygehusvæsen skal bevares.

Staten må til lommerne. Medicinal-fabrikkerne sænker nok ikke deres priser, og inflationen har givet alle priser et godt nøk opad. Det har regionerne ikke haft indflydelse på, – derfor skal de have hjælp til at klare udfordringen, så et godt og decentralt sygehusvæsen kan bevares og udbygges.

Giv regionerne en fair chance.

Bliver regionerne ikke kompenseret for de øgede udgifter truer store besparelser i sundhedsvæsnet, og en statslig overtagelse af sundhedsvæsnet vil rykke tættere på. Det vil næppe løse ret mange problemer.
FAST opfordrer til, at regeringen giver Regionerne en fair chance, – og sikrer,
at et decentralt sundhedsvæsen kan bevares og udbygges til gavn og glæde for borgerne.

Erik Holm, formand for støtteforeningen FAST

Nyhedsbrev nr. 14. Juni 2023.

Hvor skal vi hen?

Det er sundt for enhver forening med mellemrum at se på sin egen praksis og overveje, om noget skal justeres.
Det er vi optaget af i bestyrelsen for FAST  lige nu.
Der skal naturligvis holdes fast i, at sygehuset i Thisted skal have de samme udviklingsmuligheder som andre akutsygehuse, herunder at der – i en eller anden form – skal kunne tilbydes akut organkirurgi i Thisted.
Men ud over fokus på den akutte organkirurgi arbejder bestyrelsen også med:
– Muligheder for mere ambulatorievirksomhed til Thy og Mors, så borgerne her ikke skal til
Aalborg eller andre sygehuse i regionen i forbindelse med rutinekontroller og -behandlinger.
– Udbygningen af samarbejdet mellem sygehuset, kommunerne og lægepraksis.
– Fastholdelse af, at alle målsætningerne i ”Profilplan 2021 – 2025” nås senest i 2025.
På baggrund af det bredere arbejdsfelt, arbejder bestyrelsen også med at redefinere grundlaget for FAST, – herunder et navneskift, der tydeligere signalerer, at vi arbejder med mere og andet end den akutte organkirurgi.
Du er altid velkommen til at kontakte bestyrelsen med forslag og ideer til, hvad FAST skal have opmærksomhed på, og  hvordan vi bedst støtter op om udviklingen af sundhedsvæsnet på Mors og i Thy. Du finder navne og kontaktoplysninger på bestyrelsens medlemmer på hjemmesiden.

Hospice til Thy-Mors området.

I tilknytning til generalforsamlingen i FAST den 23.marts i år var der en drøftelse af mulighederne for at få et Hospice til vores område. Der var mange fremmødte til mødet, og alle støttede op om, at der skal arbejdes videre med at få et Hospice til Thy-Mors-området. Den gruppe, der arbejder med sagen, tager nu fat på at få dannet en støtteforening bag et hospice her i området.

Thisted Sygehus som regionens IT-frontløber, – ja tak.

Et af målene for Thisted sygehus i Profilplan 2021 – 2025 er, at det skal være regionens frontløber på IT-området. Desværre går det meget langsomt med realiseringen af netop dette mål. Ikke mindst i et tyndt befolket område som vores, er det meget vigtigt at mulighederne for virtuel kontakt med sygehuset og det øvrige sundhedsvæsen udbygges mest muligt. Og det må meget gerne ske hurtigst muligt.
Et IT-løft til sygehuset vil være til inspiration for det øvrige sundhedsvæsen, så vi ser meget  gerne, at Regionen oprioriterer gennemførelsen af netop dette mål i Profilplanen.

Et sygehus – to FACEBOOK sider

To FACEBOOK-sider støtter op om akutsygehuset i Thisted: ”Hold Fast i akutsygehuse i Thisted” og ”Vi støtter Thisted sygehus om akutsygehus”. For at for give en bedre og mere slagkraftig kommunikation vil det blive forsøgt at samle de to sider til én. Det er en større opgave end det måske umiddelbart lyder som. Der kommer en status på arbejdet i næste nyhedsbrev, – og forhåbentlig ser en ny fælles FACEBOOK-side dagens lys inden årets udgang.

Med venlig hilsen

Bestyrelsen

FAST har med henblik på de kommende forhandlinger i Regionsrådet vedr. budget 2024 sendt et bekymringsbrev til alle regionsrådsmedlemmer

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2023/05/Bekymringsbrev-fra-Thy-og-Mors-Sygehusskandale-i-Aalborg-må-ikke-ramme-os.html

Nyhedsbrev nr. 13. Marts 2023.

Nye veje – også for Akutsygehuset i Thisted.
Det er nu snart 7 år siden den akutte organkirurgi – midlertidigt – blev nedlagt på sygehuset i Thisted. Vi ved endnu ikke hvornår og hvordan den genetableres. Men der er lys i mørket. Ved det seneste dialogmøde mellem FAST og de lokale regionsrådsmedlemmer og regionsrådsformanden, blev det oplyst, at Regionsrådet regner med at kunne fremlægge en plan for genetableringen af det akutte beredskab i Thisted ved udløbet at denne valgperiode, altså i Slutningen af 2025.
Det vil vi holde politikerne fast på.
Vi er naturligvis opmærksomme på, at den akutkirurgi, vi får tilbage, ikke er den samme som den, der blev nedlagt i 2016. Der er sket meget omkring behandling og pleje siden dengang, – og sygehuset i Thisted er i dag en del af Universitetshospitalet i Aalborg. Det giver nye muligheder.

Nyt bestyrelsesmedlem.
Ved generalforsamlingen den 22, marts ønskede Hans Jørgen Ravnborg, Vigsø, ikke genvalg. I stedet nyvalgtes kommunalbestyrelsesmedlem i Morsø Kommune, Ansgar Nygaard, Ørding, til bestyrelsen. Der var genvalg til Irene Vils og Annette Hegnhøj fra Thisted, Lisbet Brun fra Sundby Thy og Erik Holm fra Hanstholm, og til suppleanterne Ingrid Ravn Nielsen og Astrid Christensen, begge fra Thisted.

Udvikling af FAST.
Med afsæt i et afviklet udviklingsseminar vil bestyrelsen arbejde for, at FAST altid bliver hørt af Regionsrådet, før der sker større ændringer af betydning for borgerne på sygehuset i Thisted. Vi vil også søge at få sammensmeltet de to FACEBOOK-sider ”Hold FAST i akutsygehuset i Thisted” og ”Vi støtter Thisted sygehus som akutsygehus”. Og der vil blive arbejdet med at få bedre kontakt med patientforeningerne i vores område, og med at ændre vores navn, så det bliver tydeligere, at FAST er støtteforening for Thisted Sygehus. Mere herom i næste Nyhedsbrev.

”Danmarks bedste sygehus”
Fødeafdelingen på Thisted Sygehus er blevet kåret til Danmarks bedste. Vi kipper med flaget og sender et stort til lykke til afdelingen og de mange dygtige medarbejdere, som står bag kåringen. Og naturligvis synes vi, at der skal arbejdes videre af samme spor, så Thisted sygehus kan ende med at løbe med titlen ”Danmarks bedste sygehus”. Fødeafdelingen har vist vejen.

Et godt uddannelsessted.
Thisted sygehus er et populært uddannelsessted. Det er meget vigtigt for rekrutteringen af fremtidens sygeplejersker og læger, både til Thisted Sygehus og til lægepraksis i Thy og på Mors.
Kursen er sat mod en situation, hvor der er kvalificerede ansøgere hver gang der er en ledig stilling som læge og som sygeplejerske i Thy og på Mors.
Vi er ikke i mål endnu. Det er vigtigt med opbakning til de læger og sygeplejersker, der er i gang med at uddanne sig.

                                                                          Med venlig hilsen
Bestyrelsen

Bestyrelsens beretning aflagt på generalforsamlingen 2023 ligger under Faktaboks

Er der udsigt til et
Hospice Thy-Mors

Kan Thy og Mors få et hospice?
Spørgsmålet sættes til debat ved et offentligt møde på sygehuset i Thisted, onsdag den 22. marts kl. 19.00 – 20.30

Mødet holdes i lokale 2 og 3 på Thylandsvej 37, og er arrangeret af støtteforeningen FAST, – Fremtidens AkutSygehus i Thisted.

Olav Nørgaard, der er formand for Hospice Forum Danmark, beretter om perspektiverne i at have et hospice forholdsvis tæt på. Og regionsrådsmedlem Hanne Korsgaard (S), Thisted, fortæller om, hvad der sker i  Region Nordjylland på området.

To pårørende vil fortælle om deres personlige oplevelser, mens de havde familiemedlemmer på hospice i henholdsvis Skive og Frederikshavn. Det er tidligere borgmester Lene Kjelgaard (K) og tidligere halinspektør Tonny Borggaard, begge Thisted.

Alle interesserede er velkomne, og det er gratis at deltage.

Generalforsamling i FAST, onsdag den 22. marts 2023, kl. 20.30.

Der indkaldes til generalforsamling i FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted – onsdag den 22. marts 2023 kl. 20.30 i mødelokale 2 og 3, Thylandsvej 37, Thisted Sygehus

Dagsorden.

1. Valg af dirigent.
2. Valg af referent og stemmetællere.
3. Bestyrelsens beretning.
4. Forelæggelse og behandling af revideret regnskab.
5. Behandling af indkomne forslag.
6. Fastsættelse af kontingent.
Bestyrelsen foreslår uændret kontingent på 100 kr. årligt for personligt
medlemskab og 500 kr. for virksomheder, institutioner og foreninger.
7. Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter.
På valg til bestyrelsen er Hans Jørgen Ravnborg, Annette Hegnhøj, Lisbeth Brun,
Irene Vils og Erik Holm.
Valg af 2 suppleanter: Nuværende suppleanter er Ingrid Ravn Nielsen, Thisted
(1. suppleant), og Astrid Christensen, Thisted (2. suppleant).
8. Valg af revisor og suppleant.
Nuværende revisor er Tage Legaard.
Jens Roesgaard er revisorsuppleant.
9. Eventuelt.

Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal – i digital eller papir-   form – være formanden i hænde senest onsdag den 8. marts 2023.
Mail: erik.holm@hotmail.dk  Papirspost: Helshagevej 54, 7730 Hanstholm.

                                                         Venlig hilsen Bestyrelsen

Nyhedsbrev nr. 12. oktober 2022.

Analyse med indbygget skævhed.

I ”Profilplan 2021 – 2025” er det Regionsrådets ambition, at der ved udgangen af 2024 igen skal være akut organkirurgi i Thisted. Som forberedelse hertil, blev der i sommeren 2022 lavet en ”Faglig analyse af det ogankirurgiske område i Region Nordjylland”. Analysen når frem til, at der tidligst i 2037 – altså om 15 år –  igen kan være fuldt akut organkirurgisk beredskab i Thisted.
FAST har i et brev til Regionsrådet påpeget en række mangler og skævheder i rapporten. Brevet er vedhæftet. Du kan også læse det i ”Faktaboks” på www.akutsygehusthisted.dk
Et væsentligt problem med rapporten er, at den ikke tager afsæt i, at den akutte organkirurgi i sommeren 2016 blev flyttet fra Thisted til andre sygehuse.
I rapporten peges derimod på, hvilke forringelser andre sygehuse i regionen vil opleve ved en  genetablering af den akutte organkirurgi i Thisted. Den meget betydelige forringelse, Thisted oplevbede i 2016,  nævnes ikke. Der  lægges dermed op til en intern strid mellem sygehusene.
Det er skævt, det er ikke hensigtsmæssigt, og det er ikke fair over for sygehuset i Thisted.
Og det giver et mangelfuldt afsæt for det videre politiske arbejde med sagen.

Ny plan for den akutte organkirurgi.

Heldigvis blev der ved budgetlægningen for 2023 i Regionsrådet afsat 1 mill kr. til det videre arbejde med genetableringen af den akutte organkirurgi i Thisted.
Ved et dialogmøde mellem FAST, de lokale rigionsrådsmedlemmer og den nye regionsrådsformand den 6. oktober 2022, blev det oplyst, at Sundhedsudvalget i Regionen har fået overdraget opgaven med at lave en plan for genetablering af akut organkirurgi i Thisted. I hvilken form det bliver er ikke fastlagt, men det blev på mødet tilkendegivet, at man regner med, at en plan kan være klar ved denne valgperiodes udløb i 2025. Formand for sundhedsudvalget er Lina Hundebøll Jespersen (V) fra Klitmøller. Det er betryggende med en lokal forankring af opgaven. Også Kim Frost (C) fra Nykøbing er medlem af sundhedsudvalget.
FAST vil naturligvis følge processen så så tæt som det er muligt. Vi havde gerne set, at tidshorisonten var kortere, – men vi er opmærksomme på, at der skal være uddannede kirurger til at løse opgaven. På det felt skal vi 3 – 4 år frem, før det for alvor begynder at lysne.

Øvrige mål i ”Profilplan 2021 – 2025”. Vi er godt på vej.

”Profilplan 2021 – 2025” indeholder mål for andre områder end den akutte organkirurgi.
Det gælder arbejdet med ”Nye veje” med inspiration fra Morsø Kommune, styrkelse af ambulatorievirksomheden og kardiologien, nyt sengeafsnit målrettet mod neurorehabilitering og
mod palliation, fortsat udvikling af Thisted som et godt sted at føde, dagkirurgisk aktivitet med hernie- og galdevejskirurgi samt skopier, etablering af en garantiklinik, –  og endelig at sygehuset i Thisted skal være digital frontløber i Region Nordjylland.
Der er politisk og ledelsesmæssig opmærksomhed på alle de nævnte områder, så forhåbentlig vil vi være i mål med det meste i 2025. Omkring den akutte organkirurgi skal der lidt mere tålmodighed til, men i FAST forventer vi, at en plan er klar senest i 2025.
Oktober 2022
Bestyrelsen

Nyhedsbrev nr. 11. April 2022

Nye kræfter i bestyrelsen.

Ved generalforsamnlingen den 24. marts 2022
blev regionsrådsmedlem Hanne Korsgaard, Thisted,
og Hanne Haaning, Nykøbing, nyvalgt til bestyrelsen. De træder ind i stedet for regionsrådsmedlem Lauge Larsen, Nykøbing, og byrådsmedlem Lene Kjelgaard Jensen, Thisted, der ikke ønskede genvalg. Som ny suppleant blev Astrid Christensen, Thisted, valgt til afløsing for Kirsten Boller Pedersen, Nykøbing, der ikke ønskede genvalg.
Vi siger mange tak for en rigtig god indsats i bestyrelsen til de udtrådte medlemer, – og ser frem til samarbejdet med de nye.

Nyt beredskab godt fra start.

Med virkning fra den 1. april i år overtog Regionen og firmaet PreMed ambulancekørslen i Region Nordjylland. I Thy, på Mors og dele af Himmerland er det PreMed, der løser opgaven. Direktørerne fra både det regionale og det private ambulanceberedskab gav i forbindelse med et møde i tilknytning til generalforsamlingen i FAST en levende og grundig orientering om den nye situation, hvor Falck er blevet afløst at de to nævnte operatører.
De er begge kommet rigtig godt fra start, og overgangen fra Falck til de nye operatører er forløbet uden problemer.

”Profilplan 2021 – 2025”

Udviklingen for sygehuset i Thisted  er for de kommende år fastlagt i Regionsrådets Profilplan 2021 – 2025. I bestyrelsen vil vi følge arbejdet med at få realiseret planen, og der vil i kommende nyhedsbreve blive orienteret om dette i takt med at planerne bliver til virkelighed.
I løbet af 2024 er det målsætningen, at der igen tilbydes akut organkirurgi i Thisted. Som første skridt mod dette skal der laves en nærmere undersøgelse af udfordringerne og mulighederne.
Vi kan bl.a. også se frem til en styrkelsen af kardiologien og af aktiviteten på ambulatorieområdet. Den dagkirurgiske aktivitet skal øges, og det er målet, at sygehuset i Thisted skal være først med udvikling og afprøvning af digitale sundhedsløsninger i Region Nordjylland.

Nærhospital i Nykøbing.

Der arbejdes lige nu med at få etableret et nyt nærhospital i Nykøbing.
Det er endnu ikke fastlagt, hvilke nye sundhedstilbud det vil give på Mors. Sundhedscentret i det tidligere sygehus i Nykøbing har allerede en lang række sundhedstilbud. Det er forventningen, at der bliver klarhed over, hvad nærhospitalerne skal kunne tilbyde, i løbet af 2022.

Sundhedsklynge omkring akutsygehuset i Thisted.

I løbet af 2022 vil der blive etableret sundhedsklynger omkring alle landets 21 akutsygehuse. Sundhedsklyngen omkring akutsygehuset i Thisted kommer til at omfatte Morsø og Thisted Kommuner. Målet med klyngerne er at udbygge samarbejdet mellem sundhedsarbejdet i private lægepraksis, kommunerne og akutsygehusene.

Med venlig hilsen
Bestyrelsen

Retning for fremtidens akutsygehus i Thisted.

Det tidligere regionsråd vedtog i marts 2021 profilplaner for sygehusene i region Nordjylland.
For sygehuset i Thisted blev det slået fast, at det fortsat skal være et akutsygehus. Det er målsætningen, at det ved udgangen af 2024 igen skal være fuldt udbygget, altså også med akut organkirurgi, som blev midlertidigt lukket ned i 2016.
Profilplanen peger for sygehuset i Thisted bl.a. også på at,
– ambulatorievirksomheden skal udbygges,
– kardiologien (hjerteområdet) skal styrkes,
– der skal fokus på palliation (smertebehandling) for borgere i Thy og på Mors,
– der fortsat skal være fødsler i Thisted,
– det skal være regionens digitale frontløber.
I FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted – er vi meget tilfredse med indholdet i ”Profilplan 2021 – 2025”. Den indeholder gode tiltag, som for nogles vedkommende allerede er godt i gang. Vi følger spændte med i, hvordan de fine planer omskabes til virkelighed, til gavn og glæde for borgerne.

For FAST er det vigtigste, at sygehuset i Thisted udvikles på lige fod med de øvrige 20 akutsygehuse i Danmark, så borgerne på Mors og i Thy får samme adgang til sundhedsydelser i nærområdet, som tilbydes borgerne i det øvrige land.
At få genindført akut organkirurgi i Thisted er en meget stor opgave. Derfor peges der da også i Profilplanen på, at der som det første skal laves en undersøgelse af, hvordan en genetablering kan gennemføres.
Vi er i FAST helt med på, at den akutte organkirurgi anno 2024 i Thisted, vil være anderledes end den, der blev lukket ned i 2016.
De lægelige specialer udvikles til stadighed, personalesituationen vil også i 2024 være udfordret, og samarbejdet mellem Thisted og Aalborg er blevet udbygget kraftigt, efter at Thisted blev en del af Aalborg Universitetshospital. Og først og fremmest må der ikke på nogen måde gås på kompromis med patientsikkerheden.
Der er meget, som skal undersøges nærmere.
I FAST er vi spændte på, hvornår det nye regionsråd tager fat på opgaven med at få lavet den udredning, som vil være grundlaget for genetableringen af den akutte organkirurgi.
Det kan kun gå for langsomt.

Fokus på det præhospitale beredskab.

FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted – sætter torsdag den 24. marts kl. 19.00 fokus på hele den præhospitale indsats omkring sygehuset i Thisted. Det sker ved et offentligt møde på Thisted Sygehus, på Thylandsvej 37 i Thisted.

Lægefaglig direktør Martin Rostgaard-Knudsen, Den Præhospitale Virksomhed, vil på mødet holde et oplæg, og direktør Anders Vikke vil fortælle om PreMed, der den 1. april 2022 overtager ambulancekørslen i Thy og på Mors. Han vil desuden fremvise en ambulance.

– I FAST er vi først og fremmest opmærksomme på udviklingen på sygehuset i Thisted. Men det akutte beredskab, der står klar og igangsætter behandling før patienter når frem til sygehuset, er en vigtig del af hele sundhedsvæsnet, siger Erik Holm, formand for FAST. – Derfor har vi valgt at sætte fokus på dette område ved et møde i tilknytning til vores generalforsamling i år. Både sygehuset og Den Præhospitale Virksomhed har støttet op om mødet ved at stille lokaler og oplægsholdere til rådighed.
– Akutbilen, responstider og ambulanceberedskaber er emner, som er vigtige for os alle, og vi er derfor glade for at kunne indbyde til en aften, hvor disse temaer er på dagsordenen, slutter Erik Holm.

Foreningen FAST blev dannet i 2016 i forbindelse med lukningen af den akutte organkirurgi på sygehuset i Thisted. Det skete med det erklærede mål at få den akutte organkirurgi tilbage på sygehuset. Foreningen har i dag stadig dette sigte, men optræder også i stigende grad som dialogpartner for sygehuset, og bakker op om udviklingen af det samlede sundhedsvæsen i Thy og på Mors.

Umiddelbart efter mødet afholder FAST generalforsamling samme sted. Generalforsamlingen er for medlemmer af foreningen. Du kan – for kun 100 kr. – blive medlem af FAST i forbindelse med mødet.

Nyhedsbrev nr. 10, december 2021

God udvikling , – med udfordringer.

2021 har på flere måder været et vanskeligt år for sundhedsvæsnet. Men på Mors og i Thy har året også budt på flere positive ting:
– Der er igen akut ortopædkirurgi på sygehuset i Thisted.
– Regionsrådet har sat som mål, at der igen skal være akut organkirurgi i Thisted fra
2024. Sygehuset vil dermed igen blive et fuldt udbygget akutsygehus.
– Der er kommet flere praktiserende læger til vores område, så færre borgere
er henvist til udbuds- eller regionsklinikker som deres lægehus.
– Det er besluttet, at der skal etableres et ”Nærsygehus” i Nykøbing. Hvilke
sundhedsydelser nærhospitaler skal kunne give, afklares i løbet af 2022.
Det er alt sammen gode nyheder for sundhedsvæsnet i Thy og på Mors. Men samtidig er vi også her udfordret af corona-epidemien og eftervirkningeraf konflikten på sygeplejeområdet. Men samlet set var 2021 et godt år for Thy og Mors


Thisted som frontløber med digitalisering.

Profilplanen 2021 – 2025 har som mål, at sygehuset i Thisted skal være frontløber omkring digitalisering i Region Nordjylland. Opfyldelsen af det mål vil FAST følge tæt, for det kan få stor og positiv betydning for alle borgere i Thy og på Mors.

Udredning skal bane vej for akut organkirurgi.

Som forberedelse til at der igen fra 2024 skal være akut organkirurgi i Thisted, skal der laves en udredning af de udfordringer, der skal klares, inden man kan starte igen. Arbejdet med udredningen forventes at blive igangsat først i 2022, når det nye regionsråd går i gang med sit arbejde.

Sundhedsklynger skal sikre bedre samarbejde.

For at sikre bedre samarbejde i hele regionen, og på tværs af praktiserende læger, kommunerne og akutsygehusene, skal der fra sommeren 2022 etableres sundhedsklynger. I disse skal der være repræsentanter for både praktiserende læger, kommunerne og sygehuset.  For at minimere de problemer, der kan opstå ved patienters overgang mellem de forskellige områder i sundhedsvæsnet, skal også repræsentanter for patienter og pårørende være med i sundhedsklyngerne. Akutsygehuset i Thisted bliver centrum for en af klyngerne i Nordjylland.

Glædelig jul og godt nytår til
alle læsere af Nyhedsbrevet fra FAST
Bestyrelsen

 

Gode nyheder for  borgerne i Thy og på Mors

Akut ortopædkirurgi tilbage

https://rn.dk/service/nyhedsbase-rn/2021/09/akut-ortopaedkirurgi-tilbage-i-thisted

Nyhedsbrev nr. 9, september 2021

Støtteprojekt godt modtaget.

Med god hjælp fra sponsorer kunne FAST i begyndelsen af juli 2021 aflevere 50 toilettasker til sygehuset. Taskerne er tiltænkt akut indlagte, som ikke har haft mulighed for at medbringe ting til personlig pleje. Akut indlagte får naturligvis, hvad der er nødvendigt, til personlig pleje, fra sygehuset. Men med taskerne kan sygehuset give lidt ekstra. Allerede midt i august var de første 50 tasker udleveret til indlagte, og der er nu en ny sending på vej til sygehuset.
Hvordan FAST fremover bedst kan være støtteforening for sygehuset i Thisted, vil vi drøfte med sygehusledelsen, inden et nyt projekt sættes i værk.

Nye i bestyrelsen for FAST.

Ved den corona-udsatte generalforsamling den 10. juni 2021 ønskede Jens Roesgaard, Thisted, ikke genvalg. Han modtog ved generalforsamlingen stor tak for sin indsats i bestyrelsen siden foreningens start i 2016. Med takken fulgte en boggave.
Nyvalgt til bestyrelsen blev Hans Jørgen Ravnborg, Vigsø, der tidligere var suppleant. Den anden suppleant, Lene Svenningsen, Nykøbing, ønskede ikke genvalg. Nye suppleanter er Kirsten Boller Pedersen, Nykøbing, og Ingrid Ravn Nielsen, Thisted.

Vælgermøde op til valget til Nordjyllands Regionsråd.

Den 16. november 2021 skal der vælges nye kommunalbestyrelser og et nyt regionsråd for Nordjylland. FAST afvikler den 28. oktober 2021, kl. 19.00 – 21.30 i Plantagehuset i Thisted, et vælgermøde med kandidater til regionsrådet. Inviteret er en kandidat fra alle de partier, der stiller op til regionsrådsvalget, og som har kandidater i sygehusets optageområde.
Mødet vil først og fremmest komme til at handle om sygehuset i Thisted.
Følgende emner vil være afsæt for debatten:
– Udvikling af sundhedsvæsnet i vores område.
– Etablering af det nye sundhedsfællesskab (fra 1. juli 2022) mellem praksissektoren,
kommunerne og akutsygehuset i Thisted.
– Udvikling af psykiatrien i sygehusets optageområde.
Kom og vær med til at præge debatten. Aftenens ordstyrer bliver tidl. chefredaktør for Thisted Dagblad, Hans Peter Kragh.

Venlig hilsen
Bestyrelsen

FAST donerer toilettasker til til Aalborg Universitetshospital, Thisted.

FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted – har som et støtteprojekt doneret 100 toilettasker med ting til personlig pleje til Aalborg Universitetshospital, Thisted. Gaven blev overrakt ved en ceremoni på sygehuset i Thisted fredag formiddag.
Ved overrækkelsen sagde formanden for FAST, Erik Holm, Hanstholm, bl.a.:
– Ved Folketingsvalget tilbage i 1960 blev der lanceret et slogan, der hed, ”Gør gode tider bedre”. Det passer fint med den gave, vi i dag overrækker sygehuset i Thisted.

Indlagte får fra sygehuset naturligvis alle nødvendige ting til personlig pleje. Men selv en god pleje kan blive endnu bedre. Det er tanken bag den donation fra FAST, som vi afleverer i dag. Med den bliver der mulighed for, at akut indlagte på sygehuset i Thisted kan modtage en toilettaske med ting til personlig pleje. En toilettaske, som de kan tage med hjem når de udskrives.
Dermed håber vi at kunne være med til at gøre en indlæggelse på sygehuset i Thisted til en endnu bedre oplevelse.

– Denne lille donation kan synes som en dråbe i havet, når man ser de budgetter, der er på sundhedsområdet i Region Nordjylland. Og det er da heller ikke donationens størrelse målt i økonomi, der er det vigtigste i denne sammenhæng, – men det signal, der sendes med den. Det er et signal om opbakning til sygehuset fra lokalområdet.
Afslutningsvis sendte han en tak til sygehuset for det gode og tillidsfulde samarbejde med FAST.

Donationen er blevet mulig for FAST gennem støtte fra Thisted Forsikring, der ved ceremonien fik en varm tak for støtten til FAST-projektet, og det sociale ansvar de dermed påtager sig.

Matrikelchef Grethe Kirk takkede på sygehusets vegne for donationen. Hun fæstnede sig ved, at sygehuset i Thisted er et sygehus med mange funktioner, og så gaven fra FAST som ”lidt ekstra”, der kan være med til at give indlagte en endnu bedre oplevelse af kontakten med sygehuset.

Kontakt vedrørende denne meddelelse kan rettes til Erik Holm, mobil 51 24 34 48,
Mail: erik.holm@hotmail.dk

Se billede fra overrækkelsen

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2021/07/Billede1.png

 

FAST har afholdt generalforsamling den 10.06.21 

Nyvalgt bestyrelsesmedlem: Hans Jørgen Ravnborg , Vigsø

Nyvalgte suppleanter: Ingrid Ravn Nielsen, Thisted, Kirsten Boller Pedersen, Nykøbing Mors

Bestyrelsesens beretning findes under Faktaboks

Referat fra generalforsamlingen findes under Referater

 

 

 

Nyhedsbrev nr. 8.                  Marts 2021   
 

FAST og Corona

Corona-epidemien har givet vanskeligheder for rigtig meget, – og for rigtig mange.
Det gælder også arbejdet i FAST. Vi har ikke kunnet opretholde det aktivitetsniveau, som vi gerne havde villet, men nu lysner det heldigvis igen.

Støtteprojekter

I april i år vil det første konkrete støtteprojekt bliver sat i værk. FAST donerer toilettasker til sygehuset. De er forsynet med de mest nødvendige ting for patienter, der bliver akut indlagt, og som derfor ikke har deres egne toiletting med.
De første tasker vil blive overrakt til sygehuset i april måned.
Et nyt og større støtteprojekt er på bedding.
Det er blevet til i samarbejde med ledelsen på sygehuset. Projektet sigter mod indkøb af apparatur til sygehuset. Hvad det mere konkret drejer sig om, vil vi forventelig være klar til at fortælle om i Nyhedsbrev nr. 9, som kommer inden sommerferien 2021.
En forudsætning for at projektet kan gennemføres er, at der er opbakning til det i det lokale erhvervsliv. Med erfaringerne fra den kontakt, der blev etableret før Coronaen lukkede landet, er vi optimistiske omkring dette.

Generalforsamling 2021 udskudt

Årets generalforsamling var planlagt til den 23. marts. På grund af den aktuelle begrænsning i det antal mennesker, der må mødes, er nødvendigt at udskyde tidspunktet. Der indkaldes derfor til Corona-udsat generalforsamling torsdag den 10.juni kl. 19.00 i Plantagehuset i Thisted.

Dagsorden i henhold til foreningens vedtægter.

Hold fast i FAST

HUSK kontingentet til FAST. Er det ikke allerede indbetalt, kan det gøres på to forskellige måder:
Enten ved overførsel af beløbet til foreningens konto i Sparekassen Thy:
9090 0004571150, Eller via Mobilepay på nummer 541009.
Uanset hvordan du indbetaler, så husk at opgive navn og mailadresse.
TAK fordi du bakker op om FAST. Et stærkt FAST styrker det lokale sygehus.

Venlig hilsen
Bestyrelsen

 

Nyhedsbrev nr. 7.        December 2020  

Mod lysere tider.

Regionsrådet arbejder lige nu med at lave en profil for sygehuset i Thisted. FAST har i den sammenhæng lavet en vision for sygehuset. Se den på hjemmesiden. Profil-arbejdet har givet anledning til nye, positive meldinger fra Regionsrådets partier.
Venstre har foreslået, at der i 2024 igen skal være akut organkirurgi i Thisted. Socialdemokratiet har tilkendegivet, at det af den nye profil SKAL fremgå, at akutsygehuset i Thisted også i fremtiden er et akutsygehus.

Tidligere bestyrelsesmedlem i FAST, læge og regionsrådsmedlem Lina H. Jespersen (V) har udtalt: ”Hvis man bare bliver ved med at sige, at der ikke er læger nok, så sker der i hvert fald ikke noget. – Man skal allerede nu begynde at lægge en plan for, hvordan det kan komme til at lade sig gøre, og derfor må vi sætte en dato og sige, at det her må vi styre hen imod. Det går ikke bare at sætte sig på hænderne og sige, at det ikke kan lade sig gøre.”  Bestyrelsen vil følge processen med den nye profil tæt.

2020 – et år med udfordringer.

På trods af Corona-epidemien har der i 2020 været en god dialog mellem FAST og kommunerne, de lokale medlemmer af regionsrådet og hospitalsledelsen. Der har også været afholdt møder med repræsentanter for erhvervslivet og de faglige organisationer i forbindelse med støtteprojekter, som er i støbeskeen.
En god dialog er afgørende for FASTs arbejde.
Vi vil i bestyrelsen bestræbe os på at fastholde og udbygge den gode dialog i 2021.

Hold fast i FAST.

Det er tid til fornyelse af dit medlemskab af FAST. Kontingentet på 100 kr. kan indbetales på to forskellige måder:
Enten ved overførsel af beløbet til foreningens konto i Sparekassen Thy:
9090 0004571150, Eller via Mobilepay på nummer 541009.
Uanset hvordan du indbetaler, så husk at opgive navn og mailadresse.
TAK fordi du bakker op om FAST. Et stærkt FAST er med til at styrke det lokale sygehus.


Venlig hilsen, – glædelig jul og godt nytår 
Bestyrelsen

 

August 2020

Så er vi klar til at afholde generalforsamling i FAST

Coronaen udsatte forårets generalforsamling. Nu gennemføres den, – torsdag den 27. august kl. 19.00 i Plantagehuset, Plantagevej 18 i Thisted.
Dagsordenen er tidligere udsendt og kan læses her på siden
Vi afvikler generalforsamlingen i salen på Plantagehuset, så det kan ske med “corona-afstand”
Alle, der har betalt kontingent for 2020, har adgang – og stemmeret – til generalforsamlingen.
Har du ikke fået indbetalt kontingent, kan det nås endnu ved at overføre 100,- til vores konto i Spk Thy 90900004571150 eller via Mobile  Pay 541009. HUSK NAVN.

FAST har udarbejdet et visionspapir for Aalborg Universitetshospital; Thisted (kan læses under FAKTABOKS)

Papiret er sendt til Regionsrådet og Pressen med følgende udtalelse:

Til pressen.
Der skulle i 2020 have været udarbejdet en ny hospitalsplan for 2021 – 2025 i Region Nordjylland. Det har Corona-epidemien sat en stopper for.
I stedet arbejdet der med at lave profiler for de enkelte sygehuse i regionen.
FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted – har udarbejdet det vedhæftede visionspapir som en hjælp og inspiration til Regionsrådet i arbejdet
med at lave en profil for akutsygehuset i Thisted.
Vi håber Regionsrådet vil lade sig inspirere af visionspapiret fra FAST, så der kan komme endnu mere gang i udviklingen af sygehuset i Thisted.
Vi har ventet i mere end 4 år på, at akutsygehuset i Thisted igen får fuldt akutberedskab. Det er et hovedmål for FAST, at dette opnås, men
samtidig skal det understreges, at sygehuset i Thisted – også uden akut organkirurgi – har meget at byde på for lokalområdets borgere. De mange funktioner, der er
på sygehuset skal fastholdes, og gerne udvikles, så ligheden i sundhed kan fremmes mest muligt i Nordjylland.
Kontakt vedrørende denne meddelelse kan rettes til:
Erik Holm, mobil 51243448, mail: erik.holm@hotmail.dk, eller
Mai-Britt Klitgaard-Nielsen, mobil 29264925, mail: maibrittkn@gmail.com, eller
Annette Hegnhøj, mobil 21480550, mail: annette@hegnhoj.dk

 

Neurorehabilitering

FAST er nu klar igen. Hen over sommeren har vi udarbejdet høringssvar til den fremtidige Neurorehabilitering i Region Nordjylland . Svaret kan du læse ved at følge linket

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2020/08/Den-fremtidige-Neurorehabilitering-i-Region-Nordjylland.pdf

Marts 2020

Som følge af Corona-epidemien er såvel det offentlige møde om det præhospitale beredskab som FAST,s generalforsamling AFLYST.

Vi vender tilbage, når vi er på den anden side af den ekstraordinære situation.

Med coronaen er det blevet endnu mere klart, hvor vigtigt det er med et akutsygehus i Thisted. Tak til alle jer ansatte på sygehuset – og alle andre i sundhedsvæsnet- som lige nu arbejder på højtryk for at sikre, at de hårdest ramt af Covid 19 kan få hjælp.

Lad os alle gøre en indsats for at smittekæder kan blive brudt

Det præhospitale beredskab på Mors og i Thy.

Umiddelbart før generalforsamlingen kan du fra 19.00 – 20.30 høre beredskabs_
direktør Peter Larsen, Region Nordjylland, orientere om det præhospitale beredskab på Mors og i Thy. Det er samme sted som generalforsamlingen.
Der er adgang for alle til dette møde. Generalforsamlingen er forbeholdt medlemmerne.

Nyhedsbrev nr. 6 ligger under Faktaboks

Indkaldelse til Generalforsamling i FAST, mandag den 30.  marts 2020 kl. 20.30.

Der afholdes generalforsamling i FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted – mandag den 30. marts 2020 kl. 20.30 på sygehuset i Thisted, Thylandsvej 37 (lokale 2 og 3).

Dagsorden.
1. Valg af dirigent.
2. Valg af referent og stemmetællere.
3. Bestyrelsens beretning.
4. Forelæggelse og behandling af revideret regnskab.
5. Behandling af indkomne forslag.
6. Fastsættelse af kontingent.
Bestyrelsen foreslår uændret kontingent på 100 kr. årligt for personligt
medlemskab og 500 kr. for virksomheder, institutioner og foreninger.
7. Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter.
På valg til bestyrelsen er Mai-Britt Klitgaard-Nielsen, Lisbet Brun, Jan Krogh og
Lene Kjeldgaard. Alle er villige til genvalg.
Valg af 2 suppleanter. Bestyrelsen foreslår Hans Jørgen Ravnborg, Vigsø, og Lene
Svenningsen, Nykøbing Mors.
8. Valg af revisor og suppleant.
Nuværende revisor er Tage Legaard.
Astrid Christensen er revisorsuppleant.
Begge er villige til genvalg.
9. Eventuelt.
Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal – i digital eller skriftlig   form – være formanden i hænde senest mandag den 16. marts 2019.
Mail: erik.holm@hotmail.dk Papirspost: Helshagevej 54, 7730 Hanstholm.

Venlig hilsen

Bestyrelsen

 

Februar 2020

I henhold til Region Nordjyllands Budgetaftale for 2020 : “Trædesten til fremtiden” skal der udarbejdes ny Hospitalsplan gældende for 2021 – 2015  (tryk på linket nedenfor)

Politisk tids- og procesplan Hospitalsplan

Under faktaboks kan du læse uddrag af budgetaftalen.

“Ny i bestyrelsen for FAST”

Irene Vils, Thisted, er indtrådt i bestyrelsen for FAST efter at Erik Hove Olsen, Thisted, har ønsket at træde ud.
Vi siger mange tak til Erik for samarbejdet i bestyrelsen, – og velkommen til Irene, der som suppleant gennem de seneste år
har et godt kendskab til bestyrelsens arbejde.

Orientering om Indbetaling af kontingent for 2020 

Tak for den støtte mange medlemmer  af FAST yder til Sygehuset i Thisted

Vi vi gerne have endnu flere medlemmer !

Kontingentet for 2020 er uændret 100 kr.

Du kan betale dit kontingent på to måder:
Du kan overføre beløbet til kontonummer 9090 0004571150 i Sparekassen Thy,
Eller du kan indbetale beløbet på Mobile Pay nummer 541009.
Uanset hvordan du betaler, så husk at oplyse dit navn og mailadresse, så vi kan få registreret din indbetaling.

Med indbetalt kontingent har du adgang til generalforsamlingen, og stemmeret ved denne. Den afholdes i 2020 mandag den 30. marts, på Thisted Sygehus kl. 20.30. Umiddelbart før generalforsamlingen kan du kl. 19.00 få et nærmere indblik i det præhospitale beredskab. Det vil beredskabsdirektør Peter Larsen fortælle nærmere om.

Som medlem modtager du i god tid inden generalforsamlingen det næste nyhedsbrev fra FAST. Sammen med det vil der være en dagsorden til generalforsamlingen og nærmere besked om, hvor på sygehuset generalforsamlingen finder sted.

Har du meldt dig ind og betalt kontingent til FAST i sidste kvartal af 2019, gælder din kontingentbetaling for 2020

Venlig hilsen
Bestyrelsen

 

November 2019

Under Faktaboks kan du finde referat fra FAST´s møde den 11. november med sygehusledelsen, samt status på Fremtidens Thisted

Indlæg i Nordjyske 6.november 2019 vedr. hjertekardiologi på sygehuset i Thisted

Vigtigt at have Thisted som fyrtårn

Lina Hundebøll Jespersen

Budget 2020 for Region Nordjylland er nu vedtaget, og der ses gode takter.

Venstres ambition om, at der skal være flere praktiserende speciallæger i regionen, tager form.

Lige nu er der kun få speciallæger i Region Nordjylland, når man sammenligner med andre regioner.

Speciallæger kan levere en effektiv, billig og hurtigere (hvis der er nok) behandling og hermed aflaste sygehusambulatorierne. Dette vil aflaste den pressede sygehusøkonomi.

Derudover skaber der mere nærhed i sundhed, kortere afstande for patienterne og mindre transport(udgifter), hvilket stemmer godt overens med at Region Nordjylland stræber efter at blive den “grønneste” region i Danmark.

Jeg er dog ked af, at ønsket fra Venstre-gruppen om en analyse af hjerteafdelingen på Thisted Sygehus ikke fik større opbakning på budgetmøderne.

En genetablering af et hjerteafsnit på Thisted, synes jeg er væsentlig for sygehusets funktion.

Aktuelt har sygehuset kun et kardiologisk (hjertesygdomme) ambulatorium i dagtiden. Dette betyder, at der sker mange overflytninger til sygehusene i Aalborg og Hjørring, når der skal afdækkes hjertesygdomme.

For nogle få år siden havde Thisted en velfungerende hjerteafdeling med læger og sygeplejersker med ekspertise inden for behandlingen af hjertesygdomme. Desværre forsvandt dette personale da afdelingen blev lukket.

På grund af den manglende afdeling overflyttes patienter i vid udstrækning til sygehusene i Aalborg, Hjørring og også til Viborg i Region Midt.

Kritisk syge patienter må således udsættes for sygetransport over lange distancer og transporter, hvor patientbehandling og sikkerhed er mest truet. Derudover udgør transporterne en ikke uvæsentlig omkostning for regionen.

Det vil være interessant at undersøge nærmere, om det ville kunne betale sig med et akut kardiologisk tilbud på Thisted.

Det vil også give større patienttilfredshed at undgå den megen tid på landevejen og at pårørende hurtigt kan komme på besøg. Der vil dog altid være svære akutte situationer med hjertesygdomme, hvor en direkte indlæggelse i Aalborg er den rette løsning.

Dette gælder blandt andet ved en blodprop i hjertet, hvor der skal laves kardiologiske procedure som kun foretages på specialiserede afdelinger.

En kardiologisk afdeling på Thisted Sygehus med afsæt i den kardiologiske afdeling i Aalborg vil bidrage positivt til rekruttering, idet fagligheden gøres mere robust ved fast personale med daglig gang på sygehuset samt skabe rammerne om forskning, kurser, møder, delestillinger og meget vigtigt – uddannelse.

Det er særligt vigtigt, at Thisted står som et fyrtårn i regionen med henblik på uddannelse af sygeplejersker, KBU-læger og almen praktiserende læger som gerne skal nedsætte sig i området.

Ved at ledelsen ser positivt på oprettelse af en kardiologisk afdeling vil der indgydes tro og vilje til, at thy- og morsingboerne skal have et velfungerende akutsygehus.

Det vil skabe den solide stabilitet, som sygehuset og borgerne har brug for, og jeg håber, at der ved behandling af hospitalsplanen i 2020 vil være opbakning fra de andre partier til dette.

 

 

 

Oktober 2019

Svar fra Regionsrådsformand Ulla Astmann på FAST´s henvendelse

 

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2019/10/29102019-svar-til-FAST-vedr-Thisted.pdf

Opfordring til medlemmerne af Regionsrådet i Nordjylland.

Thisted Sygehus glemt i budget 2020.

Regionsrådet har lavet budgetforlig for 2020: ”Trædesten til fremtiden”.
Det småt med trædesten til Thy og Mors i forliget. En akutlægebil kan det blive til på sundhedsområdet, og så er det stort set sagt.

Det forhold, at Thy og Mors siden sommeren 2016 har været uden akut organkirurgi på Thisted Sygehus, ofres der ikke ord – eller kroner – på i forligsteksten.

”Vi ønsker et nært sundhedsvæsen tæt på borgeren”, hedder det i teksten, og ”Vi sætter samtidig mere tryk på arbejdet omkring at sikre mere lighed i sundhed…” Det er fine formuleringer. Men tomme og provokerende ord, set fra Thy og Mors.

I budgetforliget er der ikke blevet plads til at prioritere den mest ulighedsskabende udfordring i sundhedsvæsnet i Regionen: Den manglende akutte organkirurgi på Thisted sygehus. Borgene i den vestlige del af regionen har i 3½ år været henvist til hospitaler meget langt væk fra deres bopæl, når de har brug for akut organkirurgi.

Det er en ulighed, der er til at få øje på. Den er akut. Den kalder på handling.

Det er en kendt sag, at der er mangel på kirurger. Men på Bornholm – med 40.000 borgere – tilbydes akut organkirurgi. Så det kan altså lade sig gøre, hvis den politiske vilje er stor nok, både i Regionsrådet og på Christiansborg.

”Handling skaber forvandling” siges der. Det gør virkningsløs og mangelfuld handling også. En kedelig en af slagsen.  Sygehusets vej til at få genskabt den akutte organkirurgi bliver vanskeligere og vanskeligere jo længere tid der går, uden målrettet  og virkningsfuld handling fra Regionsrådet.

Skal ordene om ”tæt på borgeren” og ”lighed i sundhed” tages alvorligt, så SKAL den klart største ulighed i sundhed i regionen gives opmærksomhed i budgettet.

 

Med venlig hilsen
Erik Holm
Formand for FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted.

September 2019

Nyhedsbrev  4                                                                                                                                                                                

Samarbejde med organisationer og erhvervsliv om støtte til sygehuset.

FAST vil støtte op om de mange velfungerende ting, der sker på Thisted Sygehus.
For at kunne hjælpe har vi brug for økonomisk opbakning. Derfor sætter vi nu gang i at få etableret et samarbejde om støtteprojekter med organisationer og erhvervsliv i Thy og på Mors.
Målet er at lave støtteprojekter, som kommer både sygehuset og dem, der støtter op om det, til gode.

Hvad skal akuthospitalet i Thisted kunne klare, når det igen er fuldt udbygget?

Forskellige hospitaler har forskellige opgaver. I Thisted skal der naturligvis ikke kunne klares så komplekse ting som i Aalborg.  Men hvilke funktioner, skal der være på sygehuset i Thisted, når det igen har fuldt akutberedskab? Og på hvilket niveau?
For at kunne bidrage til debatten om dette er FAST i gang med at undersøge, hvad akuthospitalerne i Rønne og Nykøbing Falster, – der lige som Thisted har Ø-status – klarer af opgaver i forhold til de større sygehuse, de samarbejder med.

Hospice i Thy-Mors-området.

En vigtig del af et velfungerende sundhedsvæsen er et Hospice i nærområdet.
FAST vi i de kommende måneder drøfte mulighederne for at få etableret et Hospice i vores område. Det vil ske i samarbejde med Regionsrådet, Morsø og Thisted Kommuner, Universitetshospitalet og andre interesserede.
Borgere fra vores område, der har brug for en plads på et Hospice, er på nuværende tidspunkt henvist til Skive, Aalborg og Frederikshavn.

Mere Kommunikation.

I bestyrelsen vil vi fremover kommunikere mere om det arbejde, vi laver.
Nyhedsbrevene vil fortsætte, men vi vil være mere til stede på Facebook fremover.

Plads til flere i FAST.

TAK til alle jer, der støtter op om FAST.
Vi har plads til flere medlemmer, og jo flere der bakker op om vores sygehus jo stærkere står det. Giv gerne venner og bekendte en opfordring til at blive medlem.

MAJ 2019

FAST,S vælgermøde havde knap 100 deltagere. Formand Erik Holm bød velkommen og Hans Peter Kragh styrede de 9 veloplagte folketingskandidater gennem aftenens emner.

På baggrund af det kommende Folketingsvalg har FAST – FremtidensAkutSygehus i Thisted – arrangeret en debataften om fremtidens sundhedsvæsen, med afsæt i sygehuset i Thisted.

Mandag den 6. maj 2019 kl. 19.00 i kantinen på VUC Thy-Mors, Munkevej 9 i Thisted.

Vi har inviteret alle Folketingskandidaterne i Thistedkredsen, fra de i Folketinget repræsenterede partier, til at være paneldeltagere. Alle har sagt ja.
De deltagende Folketingskandidater er:
MF Simon Kollerup (A), Helle Sommer (B), Torben Overgaard (C),Thorkil Olesen (F), Martin K. Madsen (I), MF Lise Bech (O), MF Torsten Schack (V), Berit Raldin (Ø) og Gustav Sieg (Å).

April 2019

Referat fra Fast´s generalforsamling findes under referater.

Bestyrelsens beretning findes under Faktaboks

 

Marts 2019

Husk generalforsamlingen i Plantagehuset 28.marts kl 20.00

Kl 19.00 Foredrag med tidligere overlæge ved Thisted Sygehus Berth Larsen om Thisted Sygehus´s omtumlede tilværelse

gennem årene og de udfordringer sygehuset står over for i de kommende år.

Bestyrelsen forbereder FAST generalforsamling 2019

 

Februar 2019

Thisted får sin første akutmediciner

THISTED: Patienter i akutmodtagelsen på hospitalet i Thisted kan fremadrettet blive behandlet af en speciallæge i akutmedicin.

Akutmedicin som lægespeciale er relativt nyt i Danmark, og 43-årige Helena Holm er den første af sin slags på hospitalet

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2019/02/Nordjyske-19.-feb.-2019-13.02.pdf

Generalforsamling i FAST, torsdag den 28. marts 2019 kl. 20.00

Hermed indkaldes til generalforsamling i FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted – torsdag den 28. marts 2018 kl. 20.00 i Plantagehuset, Plantagevej 18 i Thisted.

Dagsorden.
1. Valg af dirigent.
2. Valg af referent og stemmetællere.
3. Bestyrelsens beretning.
4. Forelæggelse og behandling af revideret regnskab.
5. Behandling af indkomne forslag.
A.
Bestyrelsen foreslår vedtægterne ændret. Formålet med dette er at give
mulighed for, at FAST bakker op om alle de funktioner, der er på Aalborg
Universitetshospital, Thisted, samtidig med, at der fortsat arbejdes for at få
genetableret akut organkirurgi på sygehuset.
Bilag med forslag til vedtægtsændringer er vedhæftet.
B.
Bestyrelsen foreslår at FAST – på baggrund af det udvidede virkefelt – får et nyt
logo og ny PR-strategi. Forslag herom er vedhæftet.
6. Fastsættelse af kontingent.
Bestyrelsen foreslår uændret kontingent på 100 kr. årligt for personligt
medlemskab.  Kontingent for virksomheder, institutioner og foreninger foreslås
fastsat til 500 kr. årligt.
7. Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter.
På valg er Annette Hegnhøj, Ejner Frøkjær, Erik Holm, Jens Roesgaard og Lauge
Larsen. Alle undtagen Ejner Frøkjær er villige til genvalg.
Nuværende suppleanter: Irene Vils (1. suppleant) og Susanne Lauritsen (2.
suppleant).  Begge er villige til genvalg.
8.  Valg af revisor og suppleant.
Nuværende revisor er Tage Legaard, Astrid Christensen er revisorsuppleant.
Begge er villige til genvalg.
9. Eventuelt.
Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal – i digital eller skriftlig   form – være formanden i hænde senest torsdag den 14. marts 2019.
Mail: erik.holm@hotmail.dk Papirspost: Helshagevej 54, 7730 Hanstholm.

Venlig hilsen

Bestyrelsen

Synspunkt af formand for FAST Erik Holm om forslag til sundhedsreform

Den forkerte medicin.

Lige nu er sundhedsvæsnet i Nordjylland – og ikke mindst på Mors og i Thy udfordret.
Både i praksissektoren, i kommunerne og på sygehuset i Thisted, mangler der læger og plejepersonale. Manglen er så stor, at der nu på 3. år ikke er akut organkirurgi på sygehuset i Thisted, og flere senge har måttet lukkes på grund af mangel på plejepersonale. Dertil kommer, at mange borgere ikke har en traditionel praktiserende læge, men er henvist til udbuds- og regionsklinikker.

Spørgsmålet er så: Vil den sundhedsreform, som regeringen har spillet ud med, løse de problemer vi står med?

I FAST – Fremtidens Akutsygehus i Thisted – er vi naturligvis tilfredse med, at det i forslaget til en sundhedsreform endnu en gang bliver slået fast, at der fortsat skal være et akutsygehus i Thisted. Den opfattelse deler vi i FAST. Et velfungerende akutsygehus i Thisted er af afgørende betydning for det samlede sundhedsvæsen i vores del af landet. Vi noterer også med tilfredshed at reform-udspillet har sigte mod, at der bliver bedre sammenhæng i behandlingsforløb.

Men spørgsmålet er, om man på Christiansborg har gjort sig klart, hvordan situationen på sundhedsområdet er på en egn som vores?

Det ”Sundhedsfællesskab” omkring akutsygehuset i Thisted, som foreslås i sundhedsreformen, skulle i givet fald opbygges i en situation, hvor sygehuset er udfordret af personalemangel, og hvor en meget stor del af lægepraksis i området som nævnt varetages af udbuds- og regionsklinikker, bemandet med læger, der i nogle klinikker skifter omtrent lige så hyppigt som årstiderne.
Et ”Sundhedsfællesskab”, der skal opbygges og fungere på de vilkår, ville forventelig ret hurtigt støde ind i vanskeligheder.

Reformer er ikke den eneste måde at skabe udvikling på.
Man kunne vælge at koncentrere sig om at løse det helt grundlæggende problem i sundhedsvæsnet: Manglen på læger og plejepersonale.
Og så kunne man vælge at prioritere det lokale demokrati, og lade Regionsrådene stå for udvikling og drift af sundhedsvæsnet i samarbejde med kommunerne, borgerne og de ansatte i sundhedsvæsnet. Det forhindrer ikke, at man f.eks. laver fælles IT-løsninger for sundhedsvæsnet i Danmark. Det burde være sket for længst.

At den nuværende styring af sundhedsvæsnet fungerer, oplevede vi omkring sygehuset i Thisted i foråret 2018. Da gennemførte Region Nordjylland en lokal sundhedsreform: Sygehuset i Thisted blev udskilt fra Regionshospital Nordjylland, og blev i stedet en del af Aalborg Universitetshospital.
Det har betydet en væsentlig stabilisering af situationen for sygehuset i Thisted, og har givet en bedre rekrutteringssituation. En kreativ løsning med en bus, der kører læger mellem Aalborg og Thisted, har vist sig at være en succes, og der er etableret en række delestillinger, hvor læger er ansat med tjeneste både i Aalborg og Thisted. Dertil kommer, at alle ansatte på sygehuset i Thisted nu indgår i et større fagligt fællesskab med ansatte på den øvrige del af universitetshospitalet. Der er desuden åbnet for, at man som ansat i Thisted kan lave forskning.  Der er kort sagt banet en vej for ”Fremtidens Thisted”.
Var det mon sket uden medvirken fra et Regionsråd?

Det er afgørende vigtigt, at lokale politikere kan gribe ind i udviklingen på sundhedsområdet, og handle ud fra lokale behov og muligheder.

Vi har ikke brug for en sundhedsreform på nuværende tidspunkt.
Det er den forkerte medicin, til den situation vi står i lige nu.
Vi har brug for flere læger og for mere plejepersonale. Og vi har brug for at sundhedsvæsnet udvikles efter lokale behov, – i samspil mellem politikere i Regionsrådet, kommunalbestyrelserne, borgerne og de ansatte.

Januar 2019

Kontingent 2019

Kære medlemmer af FAST.

Tak for den støtte, du gennem dit medlemskab af FAST, yder til Sygehuset i Thisted.

Kontingentet for 2019 er uændret 100 kr. Beløbet bedes overført til foreningens kontonummer 9090 0004571150 i Sparekassen Thy, inden udgangen af februar 2019.

Husk at skrive dit navn på indbetalingen.

Med indbetalt kontingent har du adgang til generalforsamlingen, og stemmeret ved denne.

Du modtager i løbet af februar måned det næste nyhedsbrev fra FAST, hvor der også vil være en indkaldelse og dagsorden til generalforsamlingen, der afholdes torsdag den 28. marts 2019 i Plantagehuset i Thisted kl. 20.00. Umiddelbart før generalforsamlingen kan du kl. 19.00 få et nærmer indblik i historien om sygehuset i Thisted.
Hvad var sygehuset engang? Hvor er det i dag, og hvordan tegner fremtiden sig? Berth Larsen, der i en lang årrække var overlæge på sygehuset, fortæller dets historie, og giver sit bud på, hvad fremtiden kan forventes at byde på.

Har du meldt dig ind og betalt kontingent til FAST i sidste kvartal af 2018, gælder din kontingentbetaling for 2019.

Tak for din opbakning til FAST.

Venlig hilsen
Bestyrelsen

December 2018

Læs Nyhedsbrev 2 under Faktaboks

November 2018

Alle 8 uddannelsespladser på Aalborg Universitetshospital, Thisted besat til foråret 2019

Pressemeddelelse

Rift om lægeuddannelsespladser i Thisted

Det tog kun et par dage, så var samtlige lægeuddannelsespladser på Aalborg Universitetshospital, Thisted, revet væk.

Når nyuddannede læger forlader universitetet for at påbegynde deres videreuddannelse, sker der i form af den etårige KBU (Klinisk Basis Uddannelse), og den er populær at tage på Aalborg Universitetshospital, Thisted.

Ganske få dage gik der, så var de otte pladser med uddannelsesstart næste forår besat, og filialen i Thisted var dermed en af de første i landet, der måtte lukke for flere ansøgere.

Jens Juul er uddannelsesansvarlig overlæge i Thisted. Han glæder sig over den store interesse, og han har et bud på succesen.

– Den kan ganske kortfattet tilskrives, at afdelingen har et godt uddannelsesmiljø, hvor ingen læger – hverken yngre eller senior læger – er i tvivl om, at uddannelse prioriteres ikke blot på papiret, men også reelt i den daglige kliniske hverdag.

Ifølge Jens Juul er det også vigtigt, at der i uddannelsesmiljøet indgår komponenter, som vægtes højt af læger i uddannelsesstillinger. Han peger særligt på fire vigtige faktorer:

1)    Synlig uddannelsesansvarlig overlæge, som varetager opgaven seriøst og konstant stimulerer KBU-læger til at være aktive medspillere i deres uddannelse og ikke blot passive modtagere af uddannelse.

2)    KBU-læger inkluderes i det lægefaglige fællesskab fra første dag.

3)    Daglig formaliseret undervisning samt ad hoc klinisk undervisning.  Der skal i dagligdagen sikres en passende produktionsmode i forhold til klinisk undervisning. Hvis produktionsmode tager over i forhold til den kliniske undervisning, supervision samt feedback vil det umiddelbart få negative konsekvenser for uddannelsesmiljøet.

4)    Afdelingen har en lægebemanding døgnet rundt, som sikrer, at der under normale omstændigheder er en let og uhindret adgang til supervision, vejledning og feedback

Kontaktpersoner

Jan Falborg Fallingborg, ledende overlæge

Tlf. 9766 3560, mail: jaf@rn.dk

Udsendt af: Frank Jensen, kommunikationskonsulent
tlf. 9766 1312, mail: frank.jensen@rn.dk

Aalborg Universitetshospital

 

Ændringer i vagtlaget pr. 1.1.2019

FAST har modtaget baggrundsmateriale for beslutningen fra Aalborg Universitetssygehus. Læs mere under FAKTABOKS 

Debat om vagtlaget på Akutsygehus Thisted

læs Synspunkt i Nordjyske

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/11/Nordjyske-7.-nov.-2018-08.52.pdf

læs artikel i Nordjyske

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/11/Nordjyske-13.-nov.-2018-13.39.pdf

FAST vil fremover udsende nyhedsbrev 3-4 gange årligt.

Nyhedsbrevet fortæller om arbejdet i bestyrelsen og Nyhedsbreve kan ses under fanen FAKTABOKS

Oktober 2018

Under VEDTÆGTER finder du foreningens netop vedtagne privatlivspolitik

Maj 2018

Thisted Sygehus får nyt navn

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/05/Nordjyske-1.-maj-2018-11.03.pdf

April 2018

Under FAKTABOKS finder du materiale om den kommende sammenlægningsproces mellem Aalborg Universitetshospital og Thisted Sygehus

FAST deltog i Thymødet den 7.april 2018 med en velbesøgt debat om Fremtidens Sundhedsvæsen

Læs omtale i Nordjyske

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/04/Nordjyske-8.-apr.-2018-19.27.pdf

Se billeder fra mødet

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/04/IMG_3826.jpg

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/04/IMG_3830.jpg

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/04/IMG_3831.jpg

 

Marts 2018

Læs indlæg i Nordjyske fra medlemmer af forretningsudvalget

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/03/Nordjyske-11.-mar.-2018-09.36.pdf

Sygehuset i Thisted lægges under Aalborg Universitetshospital

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/03/Ny-ledelse-i-Thisted.pdf

Kommentar fra FAST´s formand Erik Holm

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/03/Nordjyske-6.-mar.-2018-11.24.pdf

Se baggrundsmateriale (Rapport vedr. ny ledelse og brev til FAST fra Regionsrådet) under Faktaboks

Februar 2018

Indkaldelse til Generalforsamling i FAST

Torsdag den 22.marts 2018 kl. 19.30 i Plantagehuset, Thisted

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/02/Generalforsamling-2018.docx

Rekruttering af læger til sygehuset i Thisted

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/02/Nordjyske-10.-feb.-2018-13.43.pdf

FAST fortsætter kampen for AkutSygehus Thisted

Se indlæg af foreningens formand Erik Holm

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/01/Mens-græsset-gror.pdf

 

Efter forretningsudvalgsmøde Region Nordjylland  22. januar

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/01/Nordjyske-24.-jan.-2018-15.05.pdf

Januar 2018

Åbent brev til regionsrådet fra TR for sygeplejersker på Thisted Sygehus:

https://akutsygehusthisted.dk/wp-content/uploads/2018/01/Åbent-brev-til-regionsrådet-fra-TR-Thisted-jan18.pdf

Se flere indlæg under Faktaboks

Intensivplaner på dagsordenen

Et forslag om at ændre intensivafsnittet på sygehuset i Thisted til et observationsafsnit, som ledelsen af Regionshospital Nordjylland fremsatte i december, kommer nu på dagsordenen i regionsrådets forretningsudvalg. Det sker på mødet 22. januar, hvor hospitalsledelsen kommer og forklarer politikerne om baggrunden for forslaget. Det oplyser Lauge Larsen (S), nyvalgt medlem af forretningsudvalget og i øvrigt også bestyrelsesmedlem i foreningen FAST – Fremtidens Akutsygehus i Thisted.

NORDJYSKE omtalte forleden, at foreningens formand Erik Holm har sendt et brev til regionsrådsformand Ulla Astman (S), hvor han opfordrer til, at processen omkring eventuelle ændringer af intensivafsnittet stilles i bero, indtil politikerne har haft lejlighed til at drøfte sagen.

Jeg havde bedt om at få sagen på dagsordenen på udvalgets møde mandag 15. januar, siger Lauge Larsen og fortsætter:  Det viste sig imidlertid, at det allerede var aftalt, at hospitalsledelsen kommer ind til mødet 22. januar og giver en redegørelse, og det er de ingen grund til at lave om på. Jeg har i hvert fald nogle spørgsmål at stille dem.

(Nordjyske 12.01.18)

FAST ønsker alle der støtter op om foreningen en glædelig jul og et godt nytår, vi vil fortsætte arbejdet for vores sygehus i 2018

Vil du følge  den aktuelle debat om Akutsygehus Thisted foregår det på FAST´s Facebookside “Hold FAST i Akutsygehuset i Thisted” – der er plads til flere medlemmer 

December 2017:

Planen for ”Sammen om Fremtidens Thisted” følges.
FAST har jævnligt dialogmøder med ledelsen for sygehuset i Thisted.
På mødet den 27. november 2017 var hovedemnet rapporten ”Sammen om Fremtidens Thisted”.

Sygehusledelsen oplyste, at de planer, der er lagt i ”Fremtidens Thisted” følges. Der er den forventede udvikling omkring de tiltag, som er i planen.
Det børneambulatorium, som ”Fremtidens Thisted” indeholder, er i drift.
Der arbejdes med at etablere flere ambulatoriefunktioner, så flest mulige Thyboer kan slippe for transport til Aalborg eller Hjørring i forbindelse med udredning og behandling.

Etablering af en lægehelikopter i Region Nordjylland og en akutlægebil i Thisted blev drøftet. Lægehelikopteren er med i finanslovsforslaget for 2018, medens der endnu ikke er nogen afklaring omkring akutlægebilen. En lægehelikopter koster ca. 45 millioner kroner i årlig drift. En akutlægebil ca. 12. millioner. Den lægehelikopter, som nu servicerer Nordjylland, er placeret i Skive.

 

 November 2017

Under fanen Faktaboks finder du Kjeld Møller Pedersens foredrag om Fremtidens Sundhedsvæsen  

Du finder også kataloget : Udvikling af det nære Sundhedsvæsen 

Oktober 2017

Ingen nemme løsninger

THISTED: – Den altdominerende udfordring for Regionshospital Nordjylland, Thisted, er rekrutteringsproblemet. Punktum, finale.

Det fastslog Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi, da han i går holdt foredrag i Plantagehuset i Thisted, inviteret af foreningen FAST – Fremtidens Akutsygehus i Thisted.

Dermed sagde han blot noget, som alle i salen godt vidste i forvejen. For de løsninger, som alle gerne ville have haft nogle bud på, synes også professoren er svære at pege på.

– Jeg tror sådan set, at det er rigtigt, at der skal være et akutsygehus i Thisted. Problemet er, om det kan bemandes, sagde han og problematiserede, at bagvagterne i vidt omfang varetages af læger, der ikke er fastansatte.

– Det er helt rigtigt at satse på et ry som et godt uddannelsessted, men så skal man helst have en fast stab af speciallæger, nævnte Kjeld Møller Pedersen.

En historie om centralisering

I sit oplæg indledte han med at give et rids over udviklingen i det danske sundhedsvæsen, som i høj grad er en historie om centralisering.

– I de sidste 20-30 år er der gennemsnitligt blevet nedlagt et sygehus om året. Hovedforklaringen er den lægefaglige udvikling, hvor lægerne bliver mere og mere specialiserede, forklarede han, der selv er kritisk over for den udvikling.

– Når man er glade for at ansætte praktiserende læger på sygehusenes medicinske afdelinger, så er det fordi, de som regel har en ret bred viden. Der arbejder 6-700 alment praktiserende læger på sygehusene. Antallet af overlæger er steget meget i de senere år, så efter min opfattelse er der faktisk læger nok i Danmark. Spørgsmålet er bare, om de er de rigtige steder, sagde han.

Det fik en tilhører i salen til at tage ordet:

– Jeg bliver noget forarget, når jeg hører, at der er læger nok. Kunne man ikke gøre ligesom inden for politiet og flytte dem ud i landet? spurgte hun.

Kjeld Møller Pedersen gjorde opmærksom på, at der trækkes lod om uddannelsesstillingerne. Når det gælder overlæger, så er det besluttet at indføre midlertidigt ansættelsesstop på de store universitetshospitaler.

– Så må lægerne søge andre steder hen, hvis de vil være overlæge. Overlægeforeningen har været imod det, men jeg er lige ved at tro, at man skal gøre det så barskt, at der er ansættelsesstop i et par år, sagde han.

Lægeuddannelsen i Aalborg er også en del af en langsigtet løsning, som professoren har stor tiltro til.

– Vi kan se, at langt den overvejende del af de praktiserende læger på Fyn og lægerne på Odense Universitetshospital er uddannet i Odense. Så jeg vil tro, at over halvdelen af de læger, der uddannes i Aalborg, bliver i området, sagde han.

I mødet deltog adskillige kandidater til både kommunal- og regionsrådsvalget. Erik Harbo Larsen (V) ville for eksempel gerne høre professorens holdning til én fælles sygehusledelse i Nordjylland. Her var svaret ikke afvisende.

– Men i så fald vil man stadig have behov for lokal ledelse, mente professoren, der selv har en fortid som amtssundhedsdirektør i Vejle Amt.

Han blev også spurgt om sin holdning til, hvordan sygehusene generelt styres bedst.

– Jeg tror, at strukturen med regioner er den mindst ringe model, svarede han.

Sygehusets akutte udfordringer

Det giver eksperten Kjeld Møller Pedersen sit bud på ved et offentligt møde tirsdag 17. oktober kl. 17-19 i Plantagehuset i Thisted.

Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik og en fremtrædende røst i sundhedsdebatten, giver et oplæg om fremtidens sundhedsvæsen, og derefter er der debat.

Mødet arrangeres af FAST, Fremtidens AkutSygehus Thisted. Entré: 50 kr. inklusive forfriskning.

 

Behov for nytænkning i det nære sundhedsvæsen

THY-MORS: Medlemmer af Dansk Sygeplejeråd i Thisted. Morsø og Jammerbugt kommuner har udarbejdet et idékatalog om ”Udvikling af det nære sundhedsvæsen”.

 

Dette katalog var temaet i et dialogmøde mellem foreningen FAST – Fremtidens AkutSygehus i Thisted – og repræsentanter for Dansk Sygeplejeråd.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra FAST, at kataloget indeholder en lang række ideer til, hvordan samarbejdet mellem sygehusenes og kommunernes sundhedsarbejde kan udvikles.

Det handler om, hvordan sygeplejersker kan arbejde sammen på nye måder, hvordan samarbejdet mellem praksislæger og sygeplejen kan udvikles, hvilke opgaver man kan tænke sig at sygeplejersker kan overtage for at aflaste læger og flere andre nye ideer til udvikling af det nære sundhedsvæsen.

– Det er dejligt at se en faggruppe gå ind i debatten med forfriskende nye forslag og ikke mindst de forslag, der peger i retning af, at sygeplejersker kan løse opgaver, som kan aflaste læger er interessant for FAST, siger Mai-Britt Klitgaard Nielsen, der er næstformand i FAST.

– Vi ser med positiv interesse på alt, der kan være med til at lette den lægemangel, som jo er grunden til de udfordringer omkring akutfunktionen, som Thisted arbejder med lige nu, tilføjer hun.

Fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på sygehuset i Thisted, Helle Rægaard Eriksen, glæder sig sammen med fællestillidsrepræsentant Pernille Milling fra Thisted Kommune over den interesse, der er omkring idékataloget.

Såvel FAST som Dansk Sygeplejeråd håber, at ideerne vil blive drøftet mere bredt og at interessen for idékataloget vil munde ud i, at beslutningstagerne på sundhedsområdet i kommunerne og regionen vil tage fat på at få afprøvet ideerne.

De to tillidsrepræsentanter samt næstformanden i FAST understreger, at nytænkning er helt nødvendig.

– Vi kan ikke løse udfordringerne med den lægemangel og det pres på det nære sundhedsvæsen generelt, som vi står lige nu, uden at tænke i nye muligheder, lyder det i pressemeddelelsen.

 

 

Maj 2017

P R E S S E M E D D E L S E

Godt afsæt for fremtidens akuthospital i Thisted.
FAST ser Region Nordjyllands rapport “Fremtidens Thisted” som et godt og vigtigt skridt i arbejdet med at få genskabt Thisted Sygehus som et fuldt udbygget akutsygehus. Det oplyser foreningens formand, Erik Holm, efter et bestyrelsesmøde i foreningen, hvor rapporten er blevet drøftet.
– Vi synes der er mange fine tiltag i rapporten, og vi vil fra foreningens side gøre hvad vi kan for at bakke op, at rapportens indhold bliver til virkelighed, siger Erik Holm.
Vi savner i rapporten en større opmærksomhed på, at inddrage borgerne i området i arbejdet. Vi oplever, at der både på Mors, i Thy og Vester Hanherred er meget stor opbakning til det lokale sygehus, og dermed også et ønske om at bidrage til, at det hurtigst muligt igen bliver fuldt udbygget som akutsygehus. Men også omkring borgerinddragelse og kommunikation bemærker vi os nye toner fra Regionen, fortsætter han.
FAST har foreslået Region Nordjylland, at der afholdes et borgermøde, hvor Regionen informerer mere om den aktuelle situation på sygehuset med afsæt i ”Fremtidens Thisted”.
Regionen har som svar herpå meddelt, at der arbejdes med at afholde et Åbent Hus arrangement på sygehuset i Thisted den 8. juni 2017 i forbindelse med ”genindvielse” af de renoverede afsnit på sygehuset. Samme dag vil der blive afholdt et møde, hvor alle kan deltage, og hvor hospitalets ledelse holder oplæg om ”Fremtidens Thisted”.
– Det hilser vi rigtig meget velkommen, siger Erik Holm. Det er et godt initiativ fra Regionens side. Vi har fra FAST efterlyst mere kommunikation omkring situationen på sygehuset i Thisted. Arrangementet den 8. juni er et skridt i den helt rigtige retning.
Regionen har endnu ikke oplyst nærmere detaljer om Åbent Hus arrangementet. FAST opfordrer alle til at være opmærksomme på arrangementet, når det annonceres, – og til at deltage når det gennemføres, slutter Erik Holm.

Kontakt omkring denne meddelelse:
Erik Holm, mobil 51243448

April 2017

Referat fra generalforsamling i FAST samt bestyrelsens beretning finder du under Referater her på hjemmesiden

Marts 2017

Et helt nyt billede af sygehuset i Thisted

THISTED SYGEHUS: Efter en lang svær periode, har den seneste tid budt på flere gode nyheder om sygehuset i Thisted. Flere unge læger er stået frem og har fortalt, at de er glade for at gennemføre deres kliniske basisuddannelse i Thisted. De oplever, at sygehuset er et godt sted at få sin uddannelse.

Sygehusets ledelse har fremlagt et forslag til ny profil for sygehuset. Den skal understøtte arbejdet med at få akutfunktionen på mave-tarm-området i gang igen. Thisted Sygehus skal bl.a. som ”talentfabrik” tiltrække læger, der kan og vil gå nye veje og være med til at skabe fremtidens sundhedsvæsen. Ikke alene for Thy og Mors, men for hele landet.

Politikerne fra alle par- tierne i Region Nordjylland har endnu engang forsikret om, at Thisted Sygehus skal være akutsygehus. Og der bliver åbnet for en helhedstænkning omkring sundhedsvæsnet i Region Nordjylland, som betyder at der oprettes ”delestillinger”, så læger får mulighed for at arbejde på forskellige sygehuse i regionen – og i øvrigt i højere grad i fremtiden vil bevæge sig efter patien- terne.

Politikerne i Thisted Kommune har igen sendt et meget tydeligt signal til regionsrådet om, at de meget gerne indgår i en positiv dialog med rådet om at få genetableret akutberedskabet på mave- tarm-området.

På tv har vi oplevet at få præsenteret positive og optimistiske nyheder fra sygehuset i Thisted. Det har vi længtes efter meget længe.

Det er fem skridt i den rigtige retning. Der tegner sig et nyt og positivt billede af Thisted Sygehus som et akutsygehus med potentiale til at blive et sted med nytænkning og vilje til at gå nye veje i fremtidens sundhedsvæsen.

Men vi er langt fra at være i mål endnu. Vi skal holde fast i arbejdet med at tænke nyt og kreativt for at fastholde den gode udvikling. I den sammenhæng har vi alle et ansvar. Vi har brug for Thisted Sygehus. Og sygehuset har brug for os.

Et sygehus udvikles og lever i et samspil med de borgere og det erhvervsliv, som det er sygehus for. Og naturligvis også i et samspil med egnens praktiserende læger og kommuner.

I foreningen FAST – F remtidens A kutS ygehus i T histed – vil vi gøre, hvad vi kan, for at gøde og vande de nye positive spirer, der måtte vise sig i arbejdet med at udvikle sygehuset. Og vi sår også gerne selv nye frø. Alt sammen med det klare formål at hjælpe med til at udvikle sygehuset og sikre det en fremtid som egnens fuldt udbyggede akutsygehus.

I FAST er vi nu mere optimistiske omkring fremtiden for Thisted Sygehus end på noget tidspunkt siden foreningens start i efteråret 2016. Men vi er samtidig meget bevidste om, at en fortsat positiv udvikling omkring sygehuset kræver en indsats.

 

Mange ideer til lægerekruttering

THY-MORS: Bestyrelsen for foreningen FAST – Fremtidens akutsygehus i Thisted har udarbejdet et katalog med forslag til indsatser, der skal bidrage til at tiltrække og fastholde læger til sygehuset i Thisted. På et møde med hospitalsledelsen forleden, blev ideerne drøftet.

– Det var et godt møde, hvor vi kom ind på mange ting, som begge parter ser som hovedproblemstillinger, siger Jan Krogh, bestyrelsesmedlem i FAST.

I foreningen glæder man sig blandt andet over, at der nu åbnes mere op for at lave kombinationsstillinger, hvor læger kan arbejde dels i Thisted og dels i Aalborg, eller kombinere lægearbejde med forskning.

– Et sted, hvor vi i FAST sammen med kommuner, erhvervsfolk og andre kan gøre noget, er i forhold til at gøre opmærksom på de gode muligheder for fritidsaktiviteter og bolig, der er i Thy, siger Jan Krogh. Også job til ægtefælle er et fokusområde.

Bestyrelsen i FAST ser i øvrigt frem til generalforsamlingen 30. marts, hvor der indledes med et oplæg ved læge Andreas Vejen Lønborg, ansat ved Nykøbing Falster Sygehus.

– Han har slået til lyd for, at mange medicinske diagnoser lige så godt kan behandles på et lille, lokalt sygehus, som på et stort supersygehus, siger Jan Krogh.

Generalforsamlingen afholdes på Plantagehuset i Thisted.

Mange ideer til lægerekruttering

Ulla Astman svarer lokale politikere i sygehussag

http://www.limfjordupdate.dk/ulla-astman-svarer-lokale-politikere-i-sygehussag

Politikere i Thisted kræver svar fra regionen om sygehuset

http://www.limfjordupdate.dk/politikere-i-thisted-kraever-svar-fra-regionen-om-sygehuset

Februar 2017

Generalforsamling i FAST

Torsdag 30. marts 2017 kl. 19.00 er der debat om fremtidens sundhedsvæsen – fremtidens akutsygehus i Thisted, og senere samme aften er der generalforsamling i FAST. Begge dele foregår i Plantagehuset i Thisted.

Reserver allerede nu tidspunktet til at være med til at bakke op om fremtidens Akutsygehus i Thisted. 

Forkælelse skal lokke læger til

KLITMØLLER: – Læger er vant til at være ombejlede og have let adgang til stillinger. Så på en eller anden måde skal der være nogle ekstra incitamenter til at få dem til at vælge sygehuset i Thisted.

Sådan lyder det fra Lina Hundebøll Jespersen, 31 år.

Hun er i gang med den kliniske basis uddannelse (KBU) på Regionshospital Nordjylland i Thisted og er samtidig medlem af bestyrelsen i FAST, Fremtidens Akut Sygehus i Thisted.

FAST har besluttet sig for at sætte fokus på rekruttering af speciallæger.

Læs hele artiklen fra Nordjyske her:  Forkælelse skal lokke læger til

FAST lancerer ny debatplatform

Link til Nordjyske FAST lancerer ny debatplatform

THY-MORS: – Det er med en vis angst og bæven, at vi gør det her.

Sådan lyder det fra Erik Holm, formand for foreningen FAST, Fremtidens Akutsygehus Thisted.

Nervøsiteten skyldes, at foreningen søger at flytte dedikationen til en sag fra en side på Facebook til en anden.

”Vi støtter Thisted Sygehus” har over 13.000 medlemmer og blev oprettet sidste forår, da det blev klart, at regionen ville lukke den organkirurgiske akutfunktion midlertidigt på grund af lægemangel.

Foreningen FAST opretter lørdag 11. februar Facebook-gruppen ”Hold FAST i Akutsygehuset i Thisted”, og samtidig laver Erik Holm og Tage Leegaard en fælles opfordring på Facebook-siden ”Vi støtter Thisted Sygehus” om at gå over på den nye gruppe, der er direkte knyttet op på foreningen og dens hjemmeside.

– Vi håber, at det kan være med til at målrette debatten, siger Erik Holm.

FAST arbejder for, at driften af sygehuset i Thisted normaliseres via en konstruktiv dialog med alle, der er med til at træffe beslutninger om sygehusets fremtidige drift.

Erik Holm fortæller, at bestyrelsen netop er blevet færdig med en dialogrunde til lokale beslutningstagere, sygehusledelsen og regionsrådsformand Ulla Astman (S), og han håber, at FAST vil blive taget med på råd i forhold til at finde løsninger på lægedækningen i fremtiden.

FAST har cirka 100 medlemmer og lancerer netop nu en kampagne for at få flere.

Politisk aftale om bedre lægedækning

http://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Praksissektoren/2017/Februar/~/media/Filer%20-%20dokumenter/Aftale%20om%20l%C3%A6ged%C3%A6kning.ashx

Unge læger trives på et presset sygehus

http://ugeskriftet.dk/nyhed/unge-laeger-trives-paa-et-presset-sygehus

 Januar 2017

Forventningspres om lægedækning THY-MORS

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby sparker bolden videre, når hun bliver spurgt, hvad hun agter at gøre for at sikre, at sygehuset i Thisted fortsat er et akutsygehus.

Bolden er sparket videre til lægedækningsudvalget, som er en del af Venstre-regeringens udspil ”Vækst og udvikling i hele Danmark”. – Dermed lægger ministeren jo et enormt forventningspres på udvalget om at sikre den lægedækning, der gør at sygehuset i Thisted kan bevare sine akutte funktioner, siger det nordjyske folketingsmedlem Simon Kollerup (S). Det var ham, der havde stillet spørgsmålet til ministeren. I spørgsmålet henviser han til, at Thy og Mors – ligesom Bornholm – i sygehusmæssig sammenhæng har en særlig ø-status, som betyder at de lokale sygehuse skal have akutfunktioner, selv om befolkningsgrundlaget egentlig ikke er stort nok til en effektiv udnyttelse af resurserne

Af Mogens Møller, mogens.moeller@nordjyske.dk

Pressemeddelelse vedr. FAST hjemmeside

http://www.limfjordupdate.dk/sygehus-foreningen-fast-lancerer-hjemmeside

12.12.16

Synspunkt: Én region et sundhedsvæsen

http://www.limfjordupdate.dk/fast-en-region-et-sundhedsvaesen

12.12.16

Regionen afviser FAST kritik

http://www.limfjordupdate.dk/regionen-afviser-fast-kritik-omkring-sygehuset-2

8.12.16

360 graders fagligt eftersyn af sygehuset i Thisted

http://www.tvmidtvest.dk/artikel/sygehuset-i-thisted-skal-grundigt-gennemgaas